Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с оглед на купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвижданият договор с Valneva ще предостави възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а впоследствие — още до 30 милиона дози.

Приключването днес на проучвателните разговори с Valneva допълва вече осигурения широкообхватен портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и приключените проучвателни разговори с Novavax.

Благодарение на разнообразния портфейл ще се гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, какъвто вече е случаят с наскоро разрешените в ЕС ваксини на BioNTech/Pfizer и Moderna. Държавите членки могат да дарят ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Поради продължаващата в Европа и по света пандемия от COVID-19 е по-важно от всякога всички държави членки да имат достъп до възможно най-широкообхватния портфейл от ваксини, за да спомогнат за защитата на населението в Европа и извън нея. С днешната стъпка към постигането на споразумение с Valneva отново се допълва портфейлът от ваксини на ЕС и се демонстрира ангажираността на Комисията за намиране на трайно решение на пандемията.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: С тази осма ваксина допълваме вече широкообхватния и диверсифициран набор от ваксини в нашия портфейл. По този начин можем да увеличим максимално шансовете си до края на 2021 г. да осигурим на всички граждани достъп до безопасни и ефективни ваксини. Всички държави членки започнаха своите ваксинационни кампании и занапред ще получават все повече дози ваксини, за да удовлетворят всички свои нужди в рамките на тази година.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо ваксина на базата на инактивиран вирус. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която е използвана от 60—70 години, има установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

Комисията, с поддръжката на държавите членки, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, като са взети предвид използваната технология, опитът на дружеството в разработването на ваксини и производственият му капацитет за снабдяване на всички държави — членки на ЕС.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up