Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем към нормалния живот. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и такива, които не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“. Това заяви пред bTV председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

 

Според нея е нужно да се направи сериозна информационна кампания по въпросите за ваксинацията.

Запитана колко време ще трае имунитетът от ваксината, тя отбеляза, че той ще е минимум една година, а в различни научни публикации се твърди, че защитата ще е между 2-3 години.

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те продължават и са в прогрес, така че ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно“, посочи проф. Аргирова, като допълни, че на места има единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици.

От думите й стана ясно, че и хората, които са ваксинирани, могат да бъдат преносители на вируса.

На въпрос за новия щам на COVID в Япония тя обясни, че в момента тече много сериозно изследване до каква степен е различна инфекциозността му. 40 са държавите, които пък са докладвали случаи на щама, засечен във Великобритания. У нас изследванията в тази насока не са готови, но по думите на специалиста нямаме основание да мислим, че го няма в България.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване проф. Аргирова беше категорична, че карантинираните не бива да се пускат навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните трябва да са с проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up