Неделя, Ноември 27, 2022
Follow Us

Роси, както и другата пациентка с рядката диагноза муковисцидоза, получиха лекарствата, които им бяха обещани от държавата. Днес сутринта двете млади жени бяха приети в болница „Лозенец", където им бяха доставени и животоспасяващите медикаменти.
Те бяха докарани в обещания срок до 15 януари. Състоянието на пациентките, както и ефекта от терапията ще бъдат проследявани в „Лозенец". Медикаментът Kaftrio осигурява генно лечение, от което се нуждаят двете млади българки, които са в листата за чакащи за белодробна трансплантация.

 

Очаква се   терапията с медикамента  да стабилизира състоянието им. Получените до момента данни за нея показват добра ефективност в случаи като техните. Медикаментът Kaftrio не е регистриран за приложение у нас. Засега той е осигурен за три месеца, като ще се дава на пациентките месец за месец. След изтичане на тези три месеца се очаква ново решение. „Благодарна съм и се надявам да няма прекъсване на терапията", коментира Роси Малинова.

За да се стигне дотук двете пациенти извървяха труден път.

До сега лекарството, се реимбурсираше само за деца, а опитите на двете пациентки да преговарят със здравните власти за промяна на този регламент  не срещаха разбиране. След като проблемът обаче стана публичен, здравните власти в крайна сметка промениха нормативната уредба чрез поправка в Наредба 2, така че лечението на двете млади жени да е възможно в България. Редакцията на Наредбата обаче е изцяло обвързана с настоящата извънредна епидемична обстановка, затова и пациентките се надяват, че и след този период ще имат достъп до необходимото им лечение.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Най-новите статии

Log in or Sign up