Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Екип от изследователи, ръководени от учени от университета в Тел Авив, съобщават, че вероятно са се натъкнали на „ахилесовата пета“ на раковите клетки, което в бъдеще може да доведе до разработването на изцяло нов набор от методи и медикменти за лечение на рак.
Д-р Ури Бен-Дейвид от Медицинския факултет на Саклер в университета в Тел Авив, който ръководи изследването, разказва пред The ​​Media Line, че учените от повече от век знаят, че злокачествените клетки имат необичаен брой хромозоми. Хората имат 46 хромозоми (два комплекта по 23), но при раковите клетки този брой се променя, тъй като по време на клетъчното делене се извършва делене, което може да доведе до феномен, наречен анеуплоидия.

Анеуплоидията, наличието на необичаен брой хромозоми в клетката, не само води до често срещани генетични нарушения, но е и отличителен белег на раковите клетки. Не всички видове рак проявяват анеуплоидия, но този феномен се наблюдава при приблизително 90% от солидните тумори и 75% от злокачествените заболявания на кръвта.
Според д-р Бен-Дейвид чрез това откритие се разкрива изцяло нов път за медицински изследвания.
„В продължение на десетилетия се опитваме да разберем защо анеуплоидията се проявява при раковите клетки и как допринася за образуването и прогресирането на туморите“, казва д-р Бен-Дейвид и споделя, че учените се опитват да проучат дали могат да се възползват от тази уникална разлика между раковите клетки и нормалните клетки, за да унищожават селективно раковите клетки.
Изследването, публикувано в научното списание Nature, е било проведено в лабораторията на д-р Бен-Дейвид в университета в Тел Авив в сътрудничество с шест лаборатории в четири други държави - САЩ, Германия, Холандия и Италия.
Целта на учените е да разберат как анеуплодните клетки се различават от нормалните клетки и да открият ахилесовата им пета, като това може да се превърне в добра възможност за насочено въздействие и унищожаване на раковите клетки.В проучването изследователите са взели около 1000 ракови клетъчни култури от пациенти и са ги разгледали в лаборатория, използвайки усъвършенствани биоинформативни методи, за да определят количествено тяхната степен на анеуплоидия. След като са установили степента на хромозомна нестабилност на раковите клетки, учените след това изследват и сравняват тяхната чувствителност към мого от съществуващите лекарства.
Учените установяват, че анеуплоидните ракови клетки са силно чувствителни към нарушението на митозата - клетъчен механизъм, който осигурява правилното разделяне на хромозомите.
„Това ни позволи да идентифицираме слабите места на анеуплоидните клетки, които продължихме и характеризирахме в дълбочина на молекулярно и клетъчно ниво“, казва д-р Бен-Дейвид. „Открихме, че ако инхибираме протеините по тези пътища, анеуплоидните клетки са по-чувствителни към тази намеса от нормалните клетки ... следователно те създават привлекателни цели за откриване и разработване на лекарства.“
Изследването има важни последици за бъдещи лечения на рак и персонализирана медицина. В момента няколко лекарства, които инхибират или забавят разделянето на хромозомите, са в клинични проучвания, но изследователите не са успели да идентифицират кои пациенти ще реагират на тях. Изследването на Бен-Дейвид предполага, че анеуплоидията може да помогне на учените да определят реакцията на индивида към тези лекарства.
Освен това, усъвършенстването на тези хромозомни аномалии също може да доведе до разработването на по-ефективни лечения на рак в бъдеще.
Д-р Яел Коен-Шарир от катедрата по молекулярна генетика и биохимия на университета в Тел Авив казва пред The ​​Media Line, че анеуплоидията е много, много трудна за изучаване и засяга много гени наведнъж.
Д-р Коен-Шарир подчертава, че настоящото проучване е проведено върху култивирани клетки, а не върху действителни тумори, и че трябва да се направят допълнителни последващи изследвания.
Що се отнася до д-р Бен-Дейвид, той е оптимист, че използването на уникалните характеристики на анеуплоидията в крайна сметка може да доведе до намиране на начин за унищожаване на злокачествени клетки, без да се навреди на здравите клетки в тялото.
„Унищожаването на раковите клетки е много лесно: Можете да излеете белина върху тях и те ще умрат, но най-трудната част е да го направите, без да убивате нормални клетки“, казва д-р Бен Девид и смята, че това изследване и резултатите от него са обещаващи и голям пробив в лечението на рака. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up