Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

От наша страна нещата са налице организационно. Оттук нататък топката е в ръцете на нашите пациенти. Това заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Нека тези, които желаят да се ваксинират, да ни се обадят, да не чакат някой да ги покани, да ги търси, това е изключително трудно и не е ефективно, допълни той.

 

Той припомни, че семейните лекари извършват повече от 90% от всички имунизации в страната.

Доц. Киров обясни, че вчера е проведена среща в Министерството на здравеопазването и НСОПЛБ, като отбеляза, че от страна на ресороното ведомство се проявява разбиране и се търси решаване на проблемите, свързани с провеждането на имунизацията.

Относно създаването на списъците с желаещи за ваксинация, той разясни, че те ще са от полза на личните лекари, за да могат да организират по-добре целия процес. Броят на хората ще помогне за логистиката на ваксините до амбулаториите на медиците, допълни той.

Всеки, който желае, ще бъде ваксиниран съобразно съответните количества. Те няма да се делят, допълни доц. Киров в отговор на въпрос дали човек ще има избор между различните видове ваксини. Той обаче подчерта, че „това не е магазин за ваксини, а целта на занаятието е по-голям брой хора да бъдат ваксинирани“.

Запитан къде ще може да се ваксинира човек, ако се намира на място, различно от това, където е семейният му лекар, доц. Киров отговори, че ще има специален ред за такива случаи и припомни, че се разкриват кабинети за имунизация и в други структури като РЗИ.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up