Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Два случая на едновременно заразяване с два щама на новия коронавирус бяха регистрирани от учени в Бразилия, предаде БТА. По думите на Фернанду Спилки от лабораторията по молекулярна микробиология към университета в гр. Нову Амбургу в южния щат Рио Гранди до Сул, инфектираните пациенти са били мъже на възраст около 30 години.

 

И при двамата, независимо че са били заразени едновременно от два различни щама на новия коронавирус, заболяването е протекло в лека и умерена форма.

Учените все още не могат да прогнозират колко опасно може да бъде подобно протичане на болестта при пациенти от рисковите групи.

Предполага се, че заразяването може да е станало последователно с два различни щама на SARS-CoV-2 при малък времеви интервал между тях.

Тези случаи за пореден път доказват колко е важна социалната изолация на инфектираните лица и спазването на правилата за физическо дистанциране.

Учените в щата Рио Гранди до Сул са успели да идентифицират пет разновидности на коронавируса, сред които и щамове с мутации в S-белтъка, които се считат от изследователите за по-заразни от началния вирус, разпространил се в китайския град Ухан.

Подобни изменения на структурата на обвивката на патогенна бяха характерни за тъй наречените южноафрикански и бразилски щамове.

По мнението на Спилки регистрираните два случая говорят за високата концентрация на различни геноми на коронавируса, разпространяващи се в страната.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up