Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Биофармацевтичната компания BeiGene съобщи за още по-добри резултати на лекарството за рак тислелизумаб, за което Novartis току-що закупи лиценза в сделка на стойност 2,2 милиарда долара.

Във фаза 3 на проучването, тислелизумаб дава по-добри резултати от химиотерапията при пациенти с рак на хранопровода. Компанията планира да предаде резултатите на регулаторите за одобрение и да ги представи подробно на предстояща медицинска конференция.

Резултатите от проучването са фокусирани специално върху пациенти с напреднал неоперабилен или метастатичен плоскоклетъчен карцином на хранопровода (ESCC) - отбелязват втория успех за китайското лекарство в глобалното проучване. През ноември BeiGene заявиха, че междинен анализ на проучването показва, че тислелизумаб помага на по-рано лекувани пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, да живеят по-дълго в сравнение с химиотерапията с доцетаксел.

ESCC е най-често срещаният подтип на рак на хранопровода. Там тислелизумаб не изостава много от лидерите на PD-1 инхибиторите, като Keytruda на Merck & Co. и Opdivo на Bristol Myers Squibb. Keytruda получи своето одобрение от FDA за рецидивиращ рак на хранопровода през юли 2019 г., въпреки че то е ограничено до PD-L1-положителни случаи. Opdivo получи одобрение миналия юни за рецидивиращо заболяване, независимо от състоянието на експресия на PD-L1.В момента и Keytruda, и Opdivo имат данни от изпитвания за лечение в комбинация с химотерапия при нелекуван по-рано рак на хранопровода. Keytruda очаква потенциалното одобрение от FDA до 13 април. BeiGene също е близо - глобалното проучване, изследващо прилагане на тислелизумаб заедно с химиотерапия, е във фаза 3 и може да бъде завършено по-късно тази година.

В скорошно интервю изпълнителният директор на BeiGene John Oyler посочи, разпространените в Азия видове рак, включително рак на стомаха и рак на хранопровода, като области, в които тислелизумаб има сравнително ясна възможност да се конкурира с утвърдени лидери на пазара.

„Това са области, в които няма голяма конкуренция“, каза тогава Oyler. „Всъщност сме в първата вълна в тези райони.“
Тислелизумаб е одобрен за пръв път в Китай в края на 2019 г. за трета линия на лечение на класически лимфом на Ходжкин. PD-1 инхибиторът, използван в комбинация с две лекарства за химиотерапия, показа ефективност за първа линия на лечение на сквамозен недребноклетъчен рак на белия дроб показват данните за прогресията на тумора от специфично за Китай проучване. Използването му на първа линия за несквамозен недребноклетъчен рак на белия дроб се разглежда от китайските регулаторни органи в момента.
Като цяло, тислелизумаб може да се похвали с 15 потенциално възможни за регистрация клинични изпитвания в Китай и в световен мащаб. Широкият обхват на ключовите изпитвания, потенциалът за краткосрочно одобрение, както и получените положителни данни, накараха Novartis да отдели 650 милиона долара авансово и да поеме до 1,55 милиарда долара за основните права на медикамента.
Китай е известен и с относително ниските си цени на лекарства в сравнение със западните страни. Tislelizumab за пръв път навлезе на китайския пазар на една трета от цената на Keytruda в страната. Това доведе до предложения, включително от ръководството на BeiGene, че тислелизумаб може да се конкурира по отношение на цените и в други страни.

Главният изпълнителен директор на Novartis Vas Narasimhan, разговаряйки с инвеститори във вторник заяви, че е преждевременно да се коментира цената и стратегиите на тислелизумаб, особено като се има предвид, че сделката не е приключила. Той посочи, че Novartis има редица комбинирани проучвания, планирани в собственото си онкологично портфолио.
Източник: Fierce farma 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up