Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Лекарството за рак на белия дроб на Amgen Inc. намалява тумори при 37% от пациентите с недребноклетъчен рак на белия дроб, при които химиотерапията и други лекарства не са действали, и предотвратява прогресирането на злокачествените заболявания с медиана от 6,8 месеца, съобщиха от компанията в четвъртък, цитирани от Блумбърг.

Лекарството, Соторазиб, е насочено към агресивна генетична мутация, известна като KRAS. Около 30 000 пациенти с рак на белия дроб в САЩ носят мутацията KRAS G12C. Ако бъде одобрен, Соторазиб ще бъде първият директен инхибитор на мутацията, казва Greg Friberg, вицепрезидент и ръководител на терапевтичния сектор за глобално развитие в Amgen.

Amgen е подала молба за одобрение до регулаторните органи в шест държави, включително САЩ миналия месец и появата на пазара може да дойде тази година, твърдят анализатори. Терапията е ключова част от портфолиото на Амджен, което ръководителите му посочиха като доказателство, че компанията може да премине бързо към развитие на иновативна наука.

„Наистина сме развълнувани от това, което виждаме. Смятаме, че ще задоволи неудовлетворена до сега нужда “, каза Greg Friberg в интервюто си. „Не можем да се движим по-бързо бързо и не можем да подценяваме колко опасна е болестта.“
Акциите на Amgen поскъпнаха с цели 9% след публикуването на новината, но в края на деня търговията спадна с 1,3% до 247,75 долара.„Тези реални резултати от фаза 2 вече бяха оценени“, пише Geoffrey Porges, старши анализатор в SVB Leerink, в бележка за инвеститора. Той каза, че очаква одобрение до средата на годината и стартиране до третото тримесечие.

Проучването на Amgen се фокусира върху 126 души, чийто рак на белия дроб е прогресирал дори след като са били лекувани с други лекарства. Около 80% от пациентите са отговорили на лечението или са останали стабилни, а средната продължителност на отговора на лечението е 10 месеца.

Amgen също разглежда Соторазиб като по-ранна линия на лечение и при други видове рак, включително рак на дебелото черво и панкреаса.

Ранните данни показват, че лекарството е активно при различни видове рак, но има по-нисък отговор при колоректални и други тумори. Това накара Амджен да помисли кои са най-подходящите пациенти за лечение и дали лекарството действа по-добре самостоятелно или в комбинация, казва Friberg.
Източник: Bloomberg 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up