Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Британският вариант на коронавируса вече циркулира у нас. Оказва се, че заразените с него по-рядко губят вкус и обоняние, отколкото инфектираните със стария вид на COVID-19. Това сочат резултатите от проучване на Националната статистическа служба на Великобритания, в което са се включили общо 6000 инфектирани.


При британския вариант няма нови непознати симптоми, но пациентите по-често се оплакват от главоболие, мускулни болки, възпалено гърло, слабост и кашлица. Най-често британският вариант се проявява с кашлицата, от която се оплакват 35% Следва умора и слабост и главоболие. При другия вариант – най-често срещаните  симптоми са главоболие при 30% от участниците, следват силна умора и кашлица.

От загуба на вкус и обоняние се оплакват 15% от инфектираните с британския щам срещу 18% от заразените със стария вариант на коронавируса.

„В последните няколко месеца забелязах, че хората все по-малко идват със симптоми на болно гърло, а със задух и трудна за овладяване кашлица. Лечението си върви и хората, слава богу, се оправят“, обясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" към НЦЗПБ пред БНТ. Няма данни за по-тежко протичане при новите варианти, смятат наши вирусолози. „Може да се допусне, че е възможно възпалителният процес да се развие по-бързо и това да доведе до бързо прогресиране“, заяви проф. Корсун. Тя казва, че от установените досега 33 случая на британски вирус, само един е пътувал до Острова. „Това означава, че британският вариант вече циркулира, доказан е в различни краища на страната и може да се очаква през следващите седмици да се
разпространи“, казва проф. Корсун. У нас засега не са установени пациенти, заразени с вариантите от Бразилия и Южна Африка.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up