Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Изследователите са открили генетични промени в туморите, които могат да се използват, за да се предскаже при кои пациенти може има положителни резултати от имунотерапията.
Освен че се използва за определяне на лицата, които могат да реагират добре на този тип лечение, тази информация може също да помогне да се идентифицира на кои пациенти трябва да се предоставят други възможности за лечение.

Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK, казва, че е фантастично да се мисли за бъдеще, при което хората ще могат да направят този тест преди започване на имунотерапия, за да разберат дали това е правилният курс на лечение за тях.
Това не само ще спести ненужно лечение на пациентите, съпътствано от възможни странични ефекти, но също така може да спести разходи.
Новото изследване, публикувано в списание Cell е ръководено от изследователи от Francis Crick Institute, UCL Cancer Institute, и Cancer Research UK Lung Cancer Centre of Excellence и е частично финансирано от Cancer Research UK.Имунотерапията, лечение, което помага на имунната система да разпознава и атакува раковите клетки, постигна значителен напредък като подход към лечението на някои видове рак. Но голямо предизвикателство беше, че само една част от раковите заболявания реагират на него.
В последното проучване екипът разглежда генетичните промени в туморите на над 1000 пациенти, лекувани със специфичен вид имунотерапия – т.нар. чекпоинт инхибитори.
Едно от ключовите открития от това амбициозно проучване е, че общият брой генетични промени (мутации), налични във всяка ракова клетка, е най-добрият предиктор за отговора на имунотерапията. Колкото повече мутации има във всяка туморна клетка, толкова по-голям е шансът тя да реагира добре на лечението. В допълнение, експресията на определен ген, CXCL9, е идентифицирана като критичен двигател на ефективен антитуморен имунен отговор.
От друга страна, наличието на повече копия на ген, наречен CCND1, е свързано с тумори, устойчиви на имунотерапия.
В момента изследователите работят с клинични партньори в Дания, за да проверят дали тестът, който са разработили правилно идентифицира кой ще отговори или не на чекпоинт инхибиторите и дали е по-точен от наличните в момента тестове.
Проф. Чарлс Суонтън, главен клиницист в Cancer Research UK и ръководител на група в Francis Crick Institute, UCL Cancer Institute е развълнуван от потенциала на констатациите. „Ако лекарите имат точен тест, чрез който да се установи дали дадено лечение ще бъде ефективно при конкретен пациент, те ще могат да вземат по-информирани решения за лечение“, казва той. „Най-важното е, че те ще могат по-бързо да търсят други възможности за пациенти, на които тези лекарства е малко вероятно да помогнат.
Източник: Cancer Research UK 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up