Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

„В „Пирогов“ в момента имаме 72-73% хора с имунитет срещу COVID - преболедували, такива, които са го изкарали безсимптомно с наличие на антитела и такива, които са васинирани. В момента, в който достигнахме този колективен имунитет, рязко намаляха на случаите на колеги, които се заразяват в среда“. Това каза пред БНТ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

 

По думите му в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 260 000 ваксини от "АстраЗенека".

„В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Имаме готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден“, каза проф. Балтов.

Той подчерта, че след като вече е започнала ваксинацията от трета фаза по ваксинационния план, четвърта фаза, на масовата ваксинация, може да започне в края на месеца.

"Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза проф. Балтов.

Той обясни, че е било изключително важно учениците да тръгнат на училище, тъй като не може те да бъдат толкова дълго време в локдаун. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции и няма защо да се сърдят на Щаба", предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако обаче започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни", припомни проф. Балтов.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up