Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Най-голямото проучване на невробластом при децата, отговаря на важни въпроси относно прозихода на заболяването. Изследователите от Института Wellcome Sanger,от болница Great Ormond Street (GOSH) и Центъра за детска онкология Princess Máxima са установили, че всички невробластоми произхождат от един вид ембрионални клетки, наречени симпатобласти.


Изследването, публикувано в Science Advances, има за цел да установи защо невробластомите имат ралична тежест, като някои се поддават лесно на лечение, а други имат относително ниска петгодишна преживяемост. Фактът, че всички невробластоми възникват от симпатобласти, ги прави привлекателна цел за лекарствената терапия, тъй като тези клетки съществуват само в тумора след раждането на детето.
Невробластомът е рядък вид рак, който обикновено засяга деца под петгодишна възраст. Започва от корема, обикновено в надбъбречните жлези. Невробластомът е забележителен с това, че тежестта му може да варира значително при отделните индивиди. При някои деца туморът може изчезне без лечение, докато при други заболяването е безмилостно. Петгодишният процент на преживяемост при невробластом е един от най-ниските от всички видове рак в детска възраст.
Тази разнообразна перспектива кара изследователите да проучат дали тежестта на заболяването може да бъде причинен от невробластоми, произлизащи от различни клетъчни типове на различни етапи от развитието на детето в утробата. Това става възможно с появата на едноклетъчно секвениране на иРНК, технология с висока разделителна способност, която може да идентифицира различни клетъчни типове, намиращи се в тъканта, в съответствие с гените, експресирани от отделни клетки.
В това проучване е анализирана генната експресия на 19 723 ракови клетки и е сравнена с референция от 57 972 надбъбречни клетки с надеждата да се идентифицират клетъчните типове, от които възникват невробластомите и да се намерят нови възможности за лечение.
Д-р Ян Моленаар, старши автор на изследването от Центъра по детска онкология Princess Máxima в Холандия, казва: „Това, което е най-поразително при нашите открития, е, че въпреки голямото разнообразие на клиничното поведение на невробластома, има един клетъчен тип невробластом, който се среща при всички пациенти. Идентифицирането на симпатобластите като корен на всички невробластоми е важна стъпка към разбирането как се развива болестта и, надявам се, как можем да я лекуваме. "


В момента много терапии срещу рак причиняват сериозни странични ефекти за пациента. Но през последните години технологичният напредък ускори разработването на лекарства, като позволи на изследователите да идентифицират разликите между биологичните процеси, като експресията на определен ген, в здравите човешки клетки и тези в раковите. Тези разлики могат да бъдат използвани за атакуване на раковите клетки, без да се засягат здравите клетки.
Д-р Карин Страатхоф, старши автор на изследването от болница Great Ormond Street, заяви: „Невробластомът е необичаен рак, тъй като някои тумори се излекуват без намеса, но въпреки това заболяването все още има един от най-ниските проценти на петгодишна преживяемост в сравнеие с други видове рак при децата. Това проучване запълва важни пропуски в знанията ни за това какво представляват клетките на невробластома и разкрива нови цели за лечение. Надявам се, че могат да се разработят нови терапии чрез атакуване на симпатблабластите, тип клетки, които съществуват само при тумори на невробластома след ражднето на детето."
Освен че улеснява откриването на симпатобласти като корен на невробластома, едноклетъчната референтна карта на надбъбречната жлеза в процес на развитие също ще допринесе за разработването на проекта Human Atlas. Проектът има за цел да създаде изчерпателни справочни карти на всички видове човешки клетки като основа за разбиране на човешкото здраве и диагностика, мониторинг и лечение на различни заболявния.
Д-р Сам Бехджати, старши автор на изследването от Института Wellcome Sanger и Университетските болници в Кеймбридж, каза: „Нашето проучване показва силата на разглеждане на отделните ракови клетки при детските тумори, разкривайки не само една, но множество нови идеи за лечение.

Източник: medicalexpress.com

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up