Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. „Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска”, каза той.

 

Д-р Брънзалов посочи, че сред лекарите, които се грижат за пациентите с COVID, вече цари относително спокойствие в сравнение с месеците от първата вълна на вируса. Виждате колегите, които приемат пациенти, колко са спокойни. Не можем да го сравним с това, което беше преди десетина месеца, когато те нямаха опит и не бяха достатъчно защитени. Системата също бързо се адаптира според ситуацията в България, коментира той.

По думите му при нужда отделенията могат бързо да бъдат трансформирани в зависимост от ситуацията. Осигурена и е наличната апаратура и всичко друго необходимо с лечението, поясни още д-р Брънзалов и призова да не се драматизира.

Голямата разлика в заболеваемостта в различните район у нас той обясни с новия щам на вируса в България. Д-р Брънзалов посочи, че в момента се работи много усилено в Националния център по заразни и паразитни болести и много скоро проф. Кантарджиев ще даде данните за новата мутация. „Най-вероятно ще се докаже, че това се дължи на новия вариант на вируса“ посочи той, като изтъкна, че той е по-заразен, но не води до по-тежко протичане на заболеваемостта.

Според него, ако задържаме тези бройки с тази заболеваемост, системата ще се прави. По думите му значителна част от обществото е разумна и спазва мерките, които дават резултат.

Д-р Брънзалов коментира и предстоящата масова ваксинация, която ще се извърши от личните лекари, като посочи, че самите пациенти трябва да се обърнат към медиците. Ние първо трябва да знаем какво количество да заявим, за да започне ваксинацията. Той допълни, че представителите на личните лекари са отправили редица въпроси към здравните власти, свързани с прилагането на ваксините и очакват техния отговор. Сред тях са категорични индикации на кои пациенти не може да се прилагат ваксините, за кои са нужни допълнителни консултации, как ще бъдат поставени ваксините и други. Той призова и когато вече бъде изготвен планът за ваксинацията, пациентите да бъдат точни и да спазват часовете за ваксиниране.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up