Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Pfizer започва да проучва дали трета доза от ваксината им срещу COVID-19 може да предложи защита срещу мутирали версии на вируса. Фармацевтичният гигант заяви, че ще предложи трета доза на 144 доброволци сред участниците в ранното тестване на ваксината в САЩ миналата година.


Целта е да се определи дали допълнителна доза, направена от шест до 12 месеца след първите две дози, би активирала имунната система достатъчно, за да предотврати заразяване с мутирал вирус.
„Въпреки че не сме видели доказателства, че циркулиращите варианти водят до загуба на защита, която осигурява ваксината , ние предприемаме стъпки, за да действаме решително и да бъдем готови в случай, че нов щам стане устойчив на о ваксината“, каза Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в прес-съобщение
"Това бустерно проучване е от решаващо значение за разбирането на безопасността на трета доза и имунитета срещу циркулиращи щамове", добави той.

Успоредно с това Pfizer и неговият германски партньор BioNTech също променят рецептата си за ваксини.
Компаниите заявиха, че са водили дискусии с регулаторите на САЩ и ЕС по отношение на "проучване за оценка на вариантна специфична ваксина с модифицирана последователност на иРНК. Това проучване ще използва нова конструкция на ваксината Pfizer-BioNTech, базирана на варианта B.1.351, за първи път идентифициран в Южна Африка. "


Конкурентът на Pfizer, Moderna, вече обяви, че е готов да тества експериментални дози от своята ваксина, които по-добре отговарят на южноафриканския вариант на вируса.
Коронавирусните ваксини на Pfizer и Moderna използват така наречената mRNA технология, която е лесна за актуализиране. Техните ваксини използват парче генетичен код за протеина, който покрива вируса, така че имунната система може да се научи да разпознава и да се бори с истинският вирус.
Ако се появи вариант с мутирал шипов протеин, който да не може да бъде разпознат след имунизиране с оригиналната ваксина, компаниите ще сменят тази част от генетичния код за по-добро съвпадение - ако и когато регулаторите решат, че това е необходимо.
Но променянето на други коронавирусни ваксини може да бъде по-сложно. AstraZeneca например използва обезвредена версия на вирус на настинка, за да пренесе този протеинов ген в тялото. Актуализацията ще изисква промяна на вируса на настинка, който ще пренася  актуализирания шип протеин.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up