Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Отговорът на първия въпрос е лесен – първи трябва да се ваксинират хората, които са най-застрашени. Кои са те?
По данни на Американския център за превенция и контрол на заразните болести 81,1% от починалите с КОВИД в САЩ са хора на възраст над 65 годишна възраст. Едва 2,5% от починалите са на възраст под 45 години.

За България данни за починалите по възраст не са публикувани на официалния правителствен портал. Можем да приемем, че са подобни на тези в САЩ, защото вируса не се интересува от гражданството на гостроприемника.
Другата категория застрашени са болни с определи хронични заболявания. Според Националния план за ваксиниране срещу Ковид, общият брой на тези две групи хора е 1.9 милиона. Тоест, нужни са ни 3.8 милиона ваксини, ако всички се ваксинират.
Как да стане най-бързо?
Най-бързо ще стане, ако имунизирането на възрастните и хронично болните се осъществи изцяло от общопрактикуващите лекари. Ако получим например 500 000 ваксини и те бъдат доставени на личните лекари(близо 5000 души), на всеки от тях ще се паднат по средно 100 ваксини (10-15 флакона), които той би могъл да постави за една-две седмици без дори да прекъсва за дълго основаната си работа. Ваксинацията ще започне от най-възрастните и постепенно ще върви към по-младите от списъка с пациенти. Личните лекари така или иначе имунизират стотици хиляди деца всяка година, така, че за тях това е една рутинна работа. За да се свърши бързо и ефективно, трябва да бъде и добре заплатена.
Няма нужда от никакви ваксинационни центрове, показни убождания и приказки от сутрин до вечер. Няма нужда и от зелени, червени или пембени коридори. Хрумването на Борисов за тях служи добре на предизборната пропаганда, но само обърква процеса на имунизация.Така, след като имунизираме хората над 65 годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания, можем да премахнем всички ограничителни мерки, защото ще сме предотвратили 4/5 от тежките случаи, завършващи летално, а здравната система без проблем може да се погрижи за останалите, ако се разболеят и заболяването им се усложни.
От Правителството се искат две неща:
1. Да осигури ваксините
2. Да ги достави на личните лекари
От НЗОК се иска:
1. Да плати на личните лекари
2. Да контролира процеса.
Просто е.
Д-р Стойчо Кацаров

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up