Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Д-р Виктория Чобанова е Общопрактикуващ лекар повече с 20 години опит. Председател е на УС на Сдружение на общопрактикуващите лекари в София – област и член на Национален съвет на НСОПЛБ.
С нея разговаряме за участието на общопрактикуващите лекари в процеса на ваксинация срещу Ковид- 19. За пропуските в организацията и трудностите, които произтичат от това. 

Д-р Чобанова, Как ще коментирате организацията за ваксинация, в която участват и общопрактикуващите лекари. Това ли е най-добрият вариант?


Това изобщо не е вариант, ако човек уважава себе си и хората, които изнасят на гърба си цялата работа. Този начин на действие води само до демотивиране на всички страни.
Как трябва да се чувства човек, когато са го извикали в неделя, пропътувал е над 100 км, редил се е на опашка няколко часа и накрая получи едва 10 дози. Все пак нашата работа не спира през седмицата, не е спирала цяла година. Някои колеги дори ваксинират през почивните дни, за да не смесват потоците.
Проблем е липсата на каквато и да било организация. Всичко се прави хаотично – в един момент няма ваксини, после има, който успее ще вземе и ще вземе колко може. Все едно сме на опашка за банани около Коледа от близкото минало.


Случва ли се след няколко часа чакане да се окаже, че няма ваксини? Какъв е редът?

Да, има колеги, които пътуваха и не успяха да вземат. Няма никакъв ред, въпреки, че се правиха предварителни списъци и е ясно колко човека приблизително се очаква да ваксинира всеки общопрактикуващ лекар. Навсякъде е хаос, не само в някои области, а навсякъде.

Какво се очаква от общопрактикуващите лекари, ако днес са взели 10 дози и ги поставят, утре отново ли трябва да се наредят на опашки?
Най-вероятно това се очаква. Ако пристигнат още ваксини утре отново да се наредим за още 10 дози или 20, някои успяват да вземат и 30. Това не е сериозно. По този начин не може да се прави масова ваксинация. Масова ваксинация се прави тогава, когато има достатъчно количество ваксини, когато се осигури логистика.
Аз разбирам, че не са доставени толкова ваксини, колкото се е очаквало, но въпреки всичко има начин да се организират нещата.

Какъв е начинът, според Вас?
При положение, че има недостиг, вместо да се правят ваксинации на всички желаещи в т.нар. „зелени“ коридори, може да се осигури ваксина за приоритетните групи съгласно Националния ваксинационен план. Така ще е ясно, че когато обявим началото на ваксинацията, тя наистина ще започне. За организацията на ваксинациите има вътрешен процес, който ние трябва да извършим. Провеждаме телефонни разговори с хората, които са изявили желание за ваксинация, записваме им часове, освобождаваме време в практиките си и накрая се оказва, че трябва да направим всичко това отново, но на обратно – да им се обадим в последния момент и да им кажем „ не идвайте, защото ваксини няма“.
Усещането е много неприятно, все едно сме пионки и могат да ни разкарват както си искат и да си играят с нашето време и нашата дейност – това действа много демотивиращо за всички.

А как стоят нещата при пациенти, които са лечение, което трябва да прекратят преди ваксиниране или да се подготвят по някакъв начин.?
Не са малко хората, които приемат антикоагулант. При тях е необходимо да се проследи протромбиновото време няколко дни преди ваксинация и това няма как да се случи, когато не е ясно кога, колко и дали изобщо ще има ваксини. Има пациенти, които трябва да спрат основното си лечение за да се ваксинират, а след това се оказва, че няма ваксина за тях. В същото време в „зелените“ коридори се имунизират млади и здрави граждани, най-вероятно плануващи пътуване в чужбина през лятото, надявайки се да получат заветния сертификат.

Преди няколко дни е получено писмо от министерство на здравеопазването, в което се напомня че ОПЛ също са длъжни да спазват разпорежданията на Министъра на здравеопазването, по повод постъпили сигнали, че ОПЛ отказват ваксинации, как ще коментирате това?
В писмото се намеква, че ние като професионална група не си вършим работата. Но няма как да си я свършим, след като първо някой друг на ниво управление на здравеопазването не я е свършил не е осигурил необходимите количества ваксини и логистиката, преди да обяви началото на масовата ваксинация. Трябва да призная, че това отношение на министерството и неговите подразделения към хората, които вършат цялата работа е просто несериозно. Защото за общопрактикуващите лекари няма ваксини, но за ваксинационните центрове има. Ако няма достатъчно ваксини и за двете, просто не трябва ваксинацията да протича паралелно. Ние няма как да правим ваксинации, при положение че не разполагаме с ваксините. Само заповед за денонощни ваксинации няма как да свърши работа, при положение че няма ваксини.

В писмото се казва, че общопрактикуващите лекари са длъжни да изпълнят заповед на министъра. Заповед ли ви задължава да се редите на опашки за ваксини в свободното си време?

Това, което се случва в момента е подигравка с труда и времето на общопрактикуващите лекари. Още когато започна да се говори за ваксинация ние апелирахме към здравното министерство да бъдем подпомогнати с логистиката, като се достави ваксината за ОПЛ до ваксинационния център в града и всички общопрактиквуащи лекари да си я получим от там. Вместо това губим по 5 или 6 часа в път и чакане, напоследък стана модерно това да се случва в неделя. Излиза, че нашето време не е важно за никой и всеки може да разполага с него. Вместо чиновниците да са в услуга на хората, които реално вършат огромната работа по организацията на ваксинациите. Ако следваме ваксинационния план сега трябва да се имунизират възрастните и хронично болните, които са записани при нас. Ако няма достатъчно ваксини за тях, защо се имунизират младите и здравите? Това ли е приоритета на правителството?
Изключително обидно е отношението към общопрактикуващите лекари. Толкова е неприятно да се участва в това, че аз наистина се чудя как изобщо те все още имат желание да си губят времето и да изпълняват прищевките на управляващите, вместо да „вдигнат ръце“ и в крайна сметка , щом е толкова важно да се имунизират първо здравите и да работят ваксинационните центрове, нека да работят те. Но нека не се губи времето на общопрактикуващите лекари, защото това е време, в което можем да преглеждаме пациенти (което е основната ни работа), вместо да се разхождаме на стотици километри с хладилна чантичка с 1 флаконче с 10 дози в нея всяка седмица.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up