Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

„Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните – болка на мястото на убождане и краткотрайна температура“. Това заяви пред bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов по повод съобщенията за сериозни странични ефекти от тази ваксина в някои европейски страни и появилата се информация, че България е сред държавите, получила ваксини от партидата, която е подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.

„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида на „АстраЗенека“. Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап“, каза д-р Миндов.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план и се оплака от преживяното от него и колегите му поради опашките пред СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с ваксини за своите пациенти. По думите му е недопустимо медици да чакат на студа за ваксини „като на опашка за банани“.

Лекарят сподели, че месеци наред в съботните и неделните дни той се лишава от почивката си, за да ходи до СРЗИ и да чака за ваксини, които не получава.

Д-р Миндов бе категоричен, че въпреки настояването, служителите в инспекцията не са предоставили заповед за разпределението на ваксините, което е недопустимо.

Той обясни, че неговият списък е със 100 пациенти, очакващи имунизация, но не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но друг с 40 записани пациенти е получил.

Коментирайки този факт, председателят на сдружението на столичните лични лекари допълни, че пациентите в неговия списък са от рисковите групи от 4 фаза - хора с придружаващи заболявания и по-възрастни – т.е. точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.

Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. От думите му стана ясно, че той и колегите му настояват разпределението да бъде 3:1 в четвъртата фаза - 75% от ваксините да отиват при личните лекари и 25% - за младите хора в зелените коридори, както и да се спазва ваксинационният план, който е създаден именно за това и е част от националната политика.

„Не става въпрос за онези 10 лв., а за отговорност. Не може заради някакви финансови интереси да се заобикалят приоритетни групи. Всеки ден забавяне при нас струва човешки животи“, категоричен бе лекарят.

По неговите думи има хора от Испания и Италия, които също се записват за имунизация в България, защото и в техните страни няма ваксини, но трябва да се намери начин дефицитът да бъде управляван.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up