Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

В имунологията 1 + 1 никога не е 2. Първото правило, което беше нарушено бе, че се направи масова имунизация в условията на пандемия. Вирусът търси перфектен начин да заобиколи ваксината. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Правилото на една ваксина е да защитава. Започнете ли масова ваксиниране - вирусът мутира. Това показват изследванията", обяви експертът.

Той даде пример с Израел, където има зелени зони без пандемия в палестинските територии. Те използвали ваксината на „Пфайзер“.

На въпрос защо ваксината на „Астра Зенека“ дава толкова странични ефекти, заяви: „Ваксините преминаха в движение, защото нямаха време да преминат през всички етапи. Правителствата поеха един голям риск с решенията си“.

"Ваксината на „Астра Зенека“ е на основата на един друг вирус. С аденавируси ние се срещаме непрекъснато. За да избегне имунният отговор, фармацевтичната компания използва вирус от шимпанзе. Явно организмът на хората реагира по-остро. Целият проблем е, че притиснати до стената от пандемията, ние експериментираме с много неща", обобщи проф. Чорбанов.

Въпреки това той посъветва хората, които се страхуват или са в рисковите групи, да се ваксинират. „Ако човек е здрав и няма никакви здравословни проблеми, по-добре да не го прави. Защото при него рискът от опасна инфекция е по-голям“.

„Това е един огромен експеримент, който се следи от учените. Това даде възможност на науката да напредне бързо. Надяваме се, че бъдещите ваксини ще бъдат много по-ефикасни и безопасни“, заяви проф. Андрей Чорбанов. Според него мерките не са ефикасни, защото хората не ги спазват.

„Трябва да се спре с тези антитела, те изчезват. По-важни са Т-клетките, защото пазят наистина. Най-краткото време, в което имаме имунитет, е година“, каза още експертът.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up