Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

Придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма, но не е невъзможно да бъде постигнато. Това коментира пред БТВ, проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб.
„Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация“, посочи проф. Мурджева.


Тя припомни, че във втората половина на април у нас се очаква да пристигнат над милион и половина дози от препарата на „Пфайзер/Бионтех“ момента в страната ни не са ваксинирани достатъчно хора с оглед и на доставките, които се движат под планираното.


Иначе имунният отговор при различните ваксини варира. При „Пфайзер“ например са нужни 30-35 дни за придобиване на имунитет, при „Модерна“ – 35 до 40 дни, а при „Астра Зенека“ имунитетът се изгражда 13-14 седмици от ваксината. При преболедувалите имунитет се установява 15-20 дни след началото на симптомите и достига пика си втория или третия месец.
Що се отнася за симптомите след „Астра Зенека“, които налагат консултация с лекар, това са: задуха, болка в гърдите, подуване на краката, наличие на синини, главоболие.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up