Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Русия твърди, че нейната ваксина СпутникV е с 97% ефективност. Съпоставката на данните между страните, които прилагат руска ваксина и такива, които не я прилагат показва друго. За да е коректно сравнението между страните, те би трябвало да са сходни в културно отношение, да имат работещи системи на здравеопазване и да имат сравними проценти на ваксинация на населението. Тъй като руската ваксина се прави предимно в страни от Азия, Африка и Южна Америка, подходяща страна за сравнение в Европа е Унгария, където се прилага основно руската ваксина СпутникV. Унгария е една от страните с най-висок процент на ваксинирано население в Европа – над 50%.

Сравнихме нейните данни, с две страни, които имат близък процент на ваксинирани хора - тези на Великобритания – 64% и Дания – 30%, но с други ваксини. Великобритания прилага ваксините на Астра Зенека, Пфайзер и Модерна, а Дания предимно Пфайзер и Модерна. Сравнихме данните на трите страни за брой заразени през последната седмица и брой починали с Covid-19.
Ето какво показват резултатите:

Дания Унгария ОК*
Поставени ваксини до 22 април, процент от населението 28.59% 50.4% 64.69%
Нови случаи средно на ден за последните 7 дни** 131 395 37
Починали средно на ден за последните 7 дни** 0.44 22.5 0.36
*ОК=Обединено кралство Великобритания      
**На 1 млн. население      

Както се вижда от данните, независимо, че Унгария има повече ваксинирани хора от Дания, броят на заразените през последната седмица и броят на починалите В дания е много по-малък.
Разликата с Великобритания е още по-впечатляваща. Унгария има близо 10 пъти повече заразени и починали.Разбира се заразяването и смъртността не зависят само от броя на ваксинираните, а от състоянието на здравните системи на отделните страни, вида и строгостта на прилаганите противоепидемични мерки и други фактори. Все пак при ваксиниране на половината от населението, решаващ за разпространението на епидемията става нивото на имунната защита. Колективният имунитет се превръща в основна бариера срещу разпространението на вируса, много по-ефективна от която и да е друга мярка. Това се потвърждава и от данните на Израел и САЩ, където с нарастването на броя на ваксинираните, при равни други условия, броят на новозаразените и починалите рязко намалява. Обратно, данните за Сърбия, която също прилага руската ваксина, са близки до тези на Унгария - има плавно намаление на броя на заразените и броя на починалите, но разликата с другите страни е огромна. Логично обяснение на тази разлика може да се потърси в ефективност на руската ваксина. Данните сочат, че тя е вероятно много по-ниска, отколкото твърдят руските власти. Необходимо е проучване, за да се изясни дали това се дължи на повторно боледуване и/или на здраво заразоносителство на ваксинирани хора. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up