Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Болниците - донорски бази в страната са малко. Това трябва да се промени. Това заяви през bTV д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство.

Според нея има голям напредък в областта на донорството у нас в последните години, но и има много работа, която да бъде свършена. Много трябва да се говори по тези теми в обществото, отбеляза тя. По думите й е нужно да се организират редовни национални кампании в подкрепа на донорството. Тя припомни и приетата програма в подкрепа на донорството и трансплантациите, която обаче е в известен застой заради епидемията от COVID.

Донорските ситуации в болницата във Велико Търново от началото на годината са три, има и още две в други лечебни заведения в страната, но като цяло според д-р Маринова те са крайно недостатъчно. България е на едно от последните места с под три донора на милион население, посочи тя.

Д-р Маринова коментира и професията на реаниматора.

„В началото, когато започнах да работя като координатор, си мислех, че ние отнемаме надеждата на хората, които загубват близък и даваме тази надежда на чакащите. Но впоследствие разбрах, че ние даваме надежда и на тези, които губят близък. Те се вълнуват много от съдбата на реципиентите, тях това ги държи да не рухнат, това им дава сили да продъжат“, каза още Маринова. Тя разказа за случай на майка, загубила син, с чийто органи е помогнато на нуждаещи се от трансплантация, като цитира думите й – „Аз загубих син, но спечелих дъщеря“.

Д-р Маринова не скри, че разговорите с близките на починалия са тежки. „Ние имаме много малко откази в нашата болницата и мисля, че това е благодарение на кампанията, която започнахме през 2016 година“, посочи тя, като допълни, че хората трябва да бъдат информирани за смисъла на донорството и трансплантациите и да вземат своето решение. „Не е приятно да се говори за смъртта, но смъртта е част от живота“, отбеляза тя.

В болницата във Велико Търново за 15 години са реализирани 35 донорски ситуации, с които са спасени 91 човешки живота

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up