Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Не е била оказана медицинска помощ в пълен обем на починала 21-годишна родилка в Разград. Това е установил проверяващият екип на Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) при извършената проверка в

МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград, става ясно от отговорите на ИАМН на въпроси поставени от сайта Zdrave.net.

Случаят е от 3 ноември 2020 г., а агенцията се самосезира, за да бъдат установени всички причини, довели до смъртта на младата жена.

„Жената е била приета в областната болница в Разград за раждане през октомври месец 2020 г. След интервенцията, извършена чрез секцио, младата родилка е напуснала здравното заведение със своето бебе в добро здравословно състояние. 3-4 дни след това отново потърсила помощ в разградската болница с много висока температура, затруднено дишане и положителен тест за коронавирус. Приета е в много тежко състояние и веднага е интубирана. Тя е била поставена на командно дишане до последно. Лекувана е и с „Ремдесивир“, но нищо не е помогнало, проблемът се е задълбочил изключително бързо и намесата на лекарите се оказала безполезна. Леталният изход настъпва за броени минути, разказва през ноември миналата година изпълнителният директор на областната болница д-р Гечо Жеков.

Проверката на ИАМН е установила, че още при първия прием на родилката в лечебното заведение не й е била оказана помощ в пълен обем, затова на приемащия и лекуващ лекар е връчен акт за установяване на административно нарушение. При проверката на втората хоспитализация ИАМН не е констатирала нарушения в диагностично-лечебния процес.

На същата дата – 3 ноември 2020 г., ИАМН започна проверка и в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- Кърджали заради обявен случай на починала 33-годишна жена с коронавирусна инфекция, но без придружаващи заболявания. Там обаче не са установени нарушения при оказването на медицинска помощ.

Инспекторите на ИАМН са дали задължително предписание относно процедурата по уведомяване на близките на починал пациент във връзка с извършена проверка в УМБАЛ „Канев“-Русе, започната на 4 декември 2020 г. Става въпрос за случая на починал възрастен мъж в болницата, при който близките му не са били уведомени навреме за смъртта му. „Проверяващият екип е установил, че лекуващият лекар не е спазил стриктно вътрешната инструкция за организация на дейностите при летален изход, утвърдена със Заповед от изпълнителния директор на болницата. Във връзка с констатирания пропуск инспекторите на ИАМН са дали задължително предписание относно процедурата по уведомяване на близките на починал пациент. Предписанието е изпълнено от лечебното заведение“, се казва в отговора на агенцията.

Не са установени нарушения при оказването на медицинска помощ при останалите проверки, за които ИАМН са излезли със становище.

Това са случаите на двама починали пациенти – 36-годишен мъж в Бургас в УМБАЛ Бургас и 15-годишно дете с неврологично заболяване в УМБАЛ „Канев“-Русе от 23 ноември 2020 г.

Няма нарушения в диагностично-лечебния процес в МБАЛ-Благоевград 42-годишна бременна жена с COVID-19 на 13 март 2021 г. Нарушение не е установено и при действията на личния лекар на пациентката.

Проверката по случая на починалата 36-годишна родилка от 28 март 2021 г., започнала по нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов, също не е показала нарушения. Проверяващите от ИАМН не са установили пропуски в диагностично-лечебния процес по време на хоспитализацията. Не са констатирани нарушения и при проверката на личния лекар на пациентката.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up