Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Valisure LLC, компания, която притежава онлайн аптеки и също така извършва независими тестове на потребителски продукти, публикува петиция до FDA ( Американската агенция по храни и лекарства) с която настоява за въвеждане на по-строги правила относно присъствието на бензен в слънцезащитните продукти. В статия, публикувана на уебсайта им, компанията твърди, че е открила доказателства за бензол в 78 слънцезащитни продукти и продукти за поддържане на кожата след излагане на слънце разпротранявани на американския пазар. 


Бензенът е течен въглеводород; често се среща в нефт, цигарен дим и въглищен катран. В продължение на много години той се използва като разтворител в широка гама от продукти. Установено е, че причинява рак, най-вече левкемия. Поради токсичните му свойства FDA забрани умишленото въвеждане на химикала в търговските продукти. Агенцията обаче разрешава да се продават продукти, съдържащи бензен, ако продуктът осигурява „значителен терапевтичен напредък“, при условие че нивата в продукта са 2 или под 2% и въвеждането на бензен в продукта е неизбежно. Понастоящем агенцията няма насоки относно нивата на бензен в слънцезащитните продукти .
През последните няколко години Valisure се превърна в уважавано име при тестването на продукти - те бяха зад усилията за премахване на канцерогена NDMA от лекарствата за киселини през 2018 г. и наскоро ръководиха усилията за изземване на дезинфектанти за ръце, съдържащи бензол. В това ново изследване компанията тества почти 300 марки слънцезащитни продукти и продукти за поддържане на кожата след излагане на слънце, продавани от 69 компании – те са открили известно количество бензен в 78 продукта.

От компанията отбелязват, че продуктите се рекламират като начин за предотвратяване на рак на кожата при възрастни и деца. Те също така отбелязват, че някои от тестваните от тях продукти са имали нива, по-високи от ограничението от 2%, определено от FDA. От компанията подчертават, че тъй като повечето от тестваните от тях продукти не съдържат откриваеми количества бензен, това очевидно не е неизбежно в производството. От компанията посочват, че FDA наскоро откри, че слънцезащитните химикали могат лесно да се абсорбират през кожата.
В своята петиция те искат от FDA да забрани всякакво количество бензен в слънцезащитните продукти и продуктите за грижа за последващия тен и да изтегли от пазара тези, които имат измерими нива на бензен, които вече са продадени. Те също така публикуваха таблица, в която са изброени марки на слънцезащитни продукти, разпространявани на американския пазар, които не са открили нива на бензен .

Източник: medicalxpress.com

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up