Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

„Интересът спада. Говорим за всякаква ваксинация. Трябва да бъде намерен някакъв по-голям стимул, който да накара хората да изберат пътя на ваксинирането, а не пътя на боледуването“. Това заяви пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

Той поясни, че отдръпването от ваксините е забележимо, като най-изразено е то по отношение на препарата на AstraZeneca. Вече няма желаещи за първа игла, въпреки че сред неговите пациенти поставилите си първа доза с нея идват и си поставят и втората. Няма стигма по отношение ваксината на Janssen, също така и към РНК ваксините, сочат наблюденията на д-р Миндов.

„Дози от партидата на AstraZeneca, чийто срок на годност изтича през лятото, вероятно ще бъдат пренасочени към съседни балкански държави, които изпитват недостиг на ваксини“, коментира той и припомни, че България остава последна в Европа и дори Албания вече има три пъти повече ваксинирани.

„Хората трябва да знаят, че коронавирусната инфекция не дава траен имунитет и това че си преболедувал и че имаш някакви антитела не означава, че няма да се разболееш пак. Има много случаи на повторно преболедуване, което е много по-тежко. Затова е важно да се разбере – или ще трябва да се ваксинираме периодично, или ще трябва да боледуваме периодично. Всеки трябва да избере“, каза д-р Миндов и отбеляза, че като цяло проблемът е и психологически.

Председателят на сдружението на столичните лични лекари алармира за наскоро поставено изискване към личните лекари да попълнят и подадат подробни таблици с данни за преболедувалите пациенти с коронавирус, за да бъде изготвен анализ.

„Това е неизпълнимо, защото таблиците съдържат 117 вертикални графи и множество хоризонтални, като в същото време ние подаваме постоянно информация в отчетите към всички институции. От нея може да се извлекат необходимите данни“, категоричен бе медикът. Д-р Миндов припомни, че личните лекари имат достатъчно преки задължения към пациентите си и подобни задачи изяждат времето им за прегледи и лечение на болните с различни остри и хронични заболявания, които никак не са малко.

Той поясни, че са предприети необходимите стъпки и институциите са информирани за този проблем на личните лекари.

Д-р Миндов коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев.

„Колоритна личност, но на първо място голям професионалист. Тази голяма подкрепа за него от много хора говори, че те го припознават като лидер, като фигура. Това не бе правилният начин“, каза лекарят.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up