Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Страхът спира хората да се ваксинират. Това заяви пред БТВ Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС.

Според нея е необходимо да се говори повече в публичното пространство за ползите от ваксините. „Малко се говори по темата какво правят ваксините и какъв е профилът за безопасност“, заяви тя и предупреди, че хората не бива да се успокояват, че са преболедували, защото много често има и повторна инфекция, която протича по-тежко.

Тя посочи, че има спад на желащите да се ваксинират. „Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред“, каза д-р Николова. Тя обясни, че в момента личните лекари имат всички видове ваксини. Д-р Николова сподели, че близки на възрастни пациенти и такива с хронични заболявания се притесняват да се имунизират, а именно те трябва да се ваксинират, защото попадат в рисковите групи за неблагоприятни последици от COVID. „При възрастните хора над 65 години сме обхванали около 30% , което е малко, искаме да обхванем по-голямата част от тях“, изтъкна тя.

Според д-р Николова не можем да останем безкрайно затворени и мерките трябва да се разхлабват постепенно.

„Този вирус е изключително изменчив, безкрайно агресивен и излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае когато го срещне, дали ще мине с една хрема или ще стигне до интензивен сектор и интубация“, отбеляза лекарят.

Д-р Николова изтъкна, че страните, които са постигнали голямо ваксинационно покритие, вече няма интензивни сектори, няма кислородна терапия, няма интубация. Те затвориха тези сектори, защото нямат такива пациенти, посочи тя.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up