Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

Хората, които са се възстановили от COVID-19, са склонни да покажат значително по-ниски резултати на тест за интелигентност в сравнение с тези, които не са се заразявали с вируса, според ново изследване, публикувано в списанието The Lancet EClinicalMedicine .
Констатациите показват, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може да доведе до значително намаляване на когнитивните способности, особено сред тези с по-тежко заболяване.


„По стечение на обстоятелствата пандемията ескалира в Обединеното кралство по средата, на събирането на данни за когнитивното и психичното здраве в много големи мащаби, като част от сътрудничеството на BBC2 Horizon Great British Intelligence Test “, каза водещият изследовател Адам Хемпшир доцент в невроизобразителна лаборатория в Империал Колидж в Лондон.

Тестът включва набор от задачи, предназначени да измерват различни измерения на когнитивните способности, които са били предназначени за приложение, както в науката за гражданите, така и в клиничните изследвания. Редица мои колеги се свързаха с мен паралелно, за да изтъкнат, че това дава възможност да се съберат важни данни за това как пандемията и болестта COVID-19 влияят върху психичното здраве и познанието. " Мислех същото и исках да помогна, доколкото мога, затова разширих проучването, за да включва информация за болестта COVID-19 и въздействието на пандемията върху ежедневието в по-общ план“, каза Хемпшир.
За своето проучване Хемпшир и неговият екип са анализирали данни от 81 337 участници, които са завършили теста за интелигентност между януари и декември 2020 г. От цялата извадка 12 689 лица съобщават, че са преживели COVID-19 с различна степен на дихателна тежест.


След като вземат предвид фактори като възраст, пол, език, ниво на образование и други променливи, изследователите установяват, че тези, които са се заразили с COVID-19, са склонни да се представят по-слабо на теста за интелигентност в сравнение с тези, които не са се заразили с вируса. Най-големият дефицит се наблюдава при задачи, изискващи разсъждения, планиране и решаване на проблеми, което е в съответствие с „докладите за дълъг COVID, където„ мозъчна мъгла “, проблеми с концентрацията и трудности при намирането на правилните думи са често срещани“, казват изследователите.
Предишни изследвания също установиха, че голяма част от оцелелите от COVID-19 са засегнати от невропсихиатрични и когнитивни усложнения.
„Трябва да бъдем внимателни, тъй като изглежда, че вирусът може да повлияе на познанието ни. Ние не разбираме напълно как, защо или за колко време, но трябва спешно да разберем. Междувременно не поемайте излишни рискове и се ваксинирайте “, каза Хемпшир пред PsyPost.
Нивото на когнитивна недостатъчна ефективност също е свързано с нивото на тежест на заболяването, като тези, които са били хоспитализирани и поставени на респирор, показват най-големи дефицити. Наблюдаваният дефицит при тези пациенти с COVID-19, се равнява на 7-точков спад на IQ. Дефицитът е дори по-голям от дефицита, наблюдаван за лица, които преди това са претърпели инсулт и които са съобщили за обучителни затруднения.
„Мисля, че е справедливо да се каже, че тези от нас, които са анализирали данни като тази, са донякъде изнервени от решението да оставят пандемията да върви в рамките на Обединеното кралство“, каза Хампшир.
Въпреки че малка част от 275 участници, са завършили теста за интелигентност както преди, така и след COVID-19, проучването използва най-вече методология на напречното сечение, ограничавайки способността да се правят твърди заключения относно причината и следствието.
„Основната забележка е, че не знаем каква е механичната основа на наблюдаваната COVID-познавателна асоциация. Нито знаем колко дълго може да продължи каквото и да е въздействие върху познанието. Предоставям технология за оценка, която да се използва в редица проучвания, които сега се опитват да отговорят на тези въпроси “, каза Хемпшир.
Изследването „ Когнитивни дефицити при хора, които са се възстановили от COVID-19 “ е написано от Адам Хемпшир, Уилям Трендър, Самюел Р. Чембърлейн Ейми Е. Джоли, Джон Е. Грант, Фиона Патрик, Ндаба Мазибуко, Стив КР Уилямс, Джоузеф М. Барнби, Питър Хелиер и Митул А. Мехта.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up