Вторник, Януари 31, 2023
Follow Us

Д-р Радослав Минков е на 36 г през 2010г., когато се връща от Германия и печели поста управител на АГ болница след конкурс. Владее немски, руски и английски език. Завършва с отличие IЕГ и ВМУ, а края на 2006 г. полага успешно държавен изпит за придобиване на специалност по акушерство и гинекология. Три години по-късно получава признаване на специалността си и в Германия. 2003-2004 г. за пръв път специализира в Германия - Дрезден.

През 2007 г. получава специализация и по лапароскопска хирургия в болницата „Св. Елизабет” в Кьолн, Германия. През 2009-2010 г. специализира и работи като акушер-гинеколог в клиника по урогинекология в Германия. От 2010 г. се връща във варненската АГ болница. 2016г. отново заминава за Германия, където работи и специализира до сега.
Д-р Минков, 

Как изглежда ситуацията в българското здравеопазване през погледа на български лекар, който работи в Германия? Какво Ви прави най-голямо впечатление?
Да кажем лекар работил, както в България, така и в Германия и бил управител на болница в България.
Много неща ми правят, за съжаление, само неприятно впечатление.
Когато, преди 12 години, станах управител на АГ- болница във Варна, все още се съблюдаваше дали болниците са на печалба или загуба. Тъй като са търговски дружества се очакваше да са на печалба. Това беше в началото на управлението на ГЕРБ. Няколко години по-късно, когато заминавах отново за Германия, защото бях неудобен за управляващата тука шайка и повечето управленски позиции бяха вече сменени, а на сесиите на Общински съвет започна да се казва „ Няма проблем, че някоя болница е на загуба, това е болница“. Критериите толкова се измениха, че в края на управлението на ГЕРБ, вече загуби за милиони се смятат на нещо нормално. За нормално се смята и да се раздават пари, без да се търси отговорност, защото това е болница. Създаде се грозна корупционна схема в последните години, в която се краде от здравето и живота на всички българи, а на обществото се подхвърля лъжливата теза, че е нормално всички болнични директори да са на загуба, нека да им налеем още милиони. Тоест да наливаме и да крадем до безкрай.
Не веднъж съм заявявал, че над 90% от назначенията на директори на болници (изключвайики частните) в България са политически. Но това, което наскоро ми направи огромно впечатление са заплатите, които получават ръководителите на лечебните заведения в България. Аз попаднах на тази информация, случайно и ме озадачава, че за близо една година, изглежда не са предприети никакви действия от страна на прокуратурата, при очевидни данни за престъпления, защото тук, според прочетената от мен информация не става въпрос за доходи по втори договори, а точно и само за нетни директорски заплати в размер на стотици хиляди. А то нарушенията да бяха само в заплатите. Как аз предавах една болница 6 години наред на печалба и получавах не по 30 000, а по 3 000 на месец като управител. След моето освобождаване тази болница печалба повече не видя. И видите ли тия били много „способни“ болничните шефове милионери, докарали крупни загуби на ръководените от тях здравни заведения. И какво излиза, има шефове на държавни болници милионери, сестри с по 700 лв. заплата, и някои лекари са с по 1000 лева.
Въпросът е къде тук е моралът, и защо всякакви аморални колеги ми прокламират псевдозагриженост за здравето на народа и дори има заблудени, които им ръкопляскат само, защото тия „моралисти“ били лекари.

Станахме свидетели на един неприятен конфликт между министерство за здравеопазването, НЗОК и болница „Пирогов“, как изглеждаше той от разстояние и какви изводи можем да си направим от него?

Живеем в абсолютно беззаконие и го приемаме за нормално във всяка една сфера на нашия живот тук в България. Това бе насаждано упорито през последните години. И когато някой като д-р Кацаров реши да го спази, партийната пропаганда го изкарва най-лошият човек на света.
А в същото време един безочлив лекар управител прокламира по медиите псевдоморал.
Лекар управител позволил, а и възможно организирал такива крупни измами.
По повод тази полемиката с освобождаването на директора на болница „Пирогов“ си спомних и за уважавания професор по анестезиология Милан Миланов, който беше освободен именно от Асен Балтов, макар че беше изключителен и всепризнат специалист. Тогава имаше и протести срещу това, и тогава имаше писма на персонала, и тогава проф. Миланов разбра след месец за освобождаването си.
Жалко е, че някой се захвана с някакви дребни неща, на кой бил даден подпис или дали е бил. Прокламираше се лоялност към проф. Балтов от малка клика лекари, които определено дразнят с техните изкривени и абсурдни норми за морал и почтеност. Тоест в тази държава, вече няма никакво значение, кой е нарушил закона, кой е откраднал 100 хиляди или 1 милион или 1 милиард. Излиза, че само защото някой се е показал по телевизията и защото бил лекар, трябва да му простим 1 милион лв. кражба. И това е във всички сфери на държавата. Но повярвайте ми, от един алчен и крадлив човек, не може да излезе добър лекар. В това съм се убедил.
Накрая при всички тези груби нарушения, вместо отговорните да понесат наказание, от болница „Пирогов“ излизаха няколко отрудени лекари и защитават душманите си. Това е парадокса в България.

Какво щеше да се случи, ако действието се развиваше в Германия?
Управителят на болницата и завеждащите отделения лекари щяха да понесат отговорност. Щяха да започнат всякакви проверки, също и прокурорска. Щеше да има огромни последствия, за тях.
В Англия е още по-тежко. Там лекар беше лишен от правото да практикува, защото е взел от болничното шкафче ампула лекарство.
А какво да кажем за лекари, които сами за себе си твърдят, че са много морални и настояват да са доживотни директори на болници и в същото време ни пращат да купуваме консумативи на тройни цени, които с действията си, на практика участват в тази грозна спекула, която поставя в риск живота и здравето на българските граждани.

Какви искат да кажете, каква спекула с консумативи ?
Престъпна спекула.
Къде е моралът, в случаите, когато колеги от оперативни специалности, казват на пациент, че за един имплант, консуматив трябва да заплатят два пъти повече пари, от колкото е цената му в Западна Европа, защото той не влизал в алгоритъма на клиничната пътека?
В Европа, цената на определени импланти и консумативи е до два - три пъти по-ниска и се закупува от болницата, не от пациента.
При това положение не би трябвало, който и да било, да се изкарва сам себе си незаменим и невинен при положение, че в освен във други измами, участва и в този вид престъпна спекула.. В България, от 20 години, се шири една абсолютна безскрупулна спекула със медицинските и здравни консумативи и всичките тези хора, които се представят като големи специалисти и радетели за нашето здраве и здравето на родителите ни, без да им мигне окото пращат пациентите да платят три пъти по-голяма сума, отколкото те биха платили в Европа. Обикновено, към точно определена фирма.
Така изглежда българското здравеопазване - Болниците са на загуба, медицинските консумативи са на двойни-тройни цени, в сравнение с Европа, директорите на болниците получават над 100-200 хил. лв. управленческа заплата и никой не вижда нищо лошо в това. Над 90% от лекарите са хронично стресирани, те нямат право на глас, на мнение, на адекватно и справедливо заплащане. Те трябва да избират или да получават 1000лв, или малко повече, но с много повече труд или да напуснат тази държава.

А какво да се направи тогава ?
Много неща, цял ден няма да ни стигне да ги разискваме. Нямаме толкова време. В България има твърде много болници, има свръххоспитализация. Намаляване броя на болниците, оптимизиране на болнична и доболнична помощ, приключване с ненужните, самоцелни хоспитализации, прекъсване на мафиотските структури в здравеопазването и т.н. Трябва да се повишат заплатите на всички лекари и сестри в системата, на всички медицински работници. Не само една клика да обират каймака. Няма да пропусна да спомена, че трябва да се повиши и квалификацията на лекарите в България. Не навсякъде тя е на нужното ниво. Смятам за редно всеки един лекар в нашата страна да взема няколко хиляди лева нетна заплата, но пациентите трябва да виждат, защо ги взема. Разбира се да не забравяме, че има изключително много недооценени и недофинансирани клинични пътеки и обратното донякъде, а това трябва задължително да се промени.
А иначе политически са не само назначенията на болничните шефове, политически са и назначенията в здравната каса, разбира се и в министерството. Източването на здравната ни система години наред изглежда, като една добре организирана схема с участието на политици, здравна каса, болници и министерство. И в този смисъл чистката трябва да е доста мащабна и комплексна. Очевадно е, че източването на места става с широко затворените очи на здравната каса. И за какво плащаме заплатите на този прераздут щат в касата. На мене многократно са ми анулирали преминали клинични пътеки поради липса на елементарен документ, подпис, думичка или нещо подобно. В същото време колко скандала за източване бяха добре потулени и забравени, за колко дори и неразбрахме…Нещата са много дълбоки и трябва сериозна политическа воля и морал, дори само за да започне промяната.


Защо отново споменавате „политическа“ ?
Ами спомнете си за едни злоупотреби в болница „Лозенец“. Когато г-жа Бенатова попита Ангелов пред цяла България, ще бъде ли извършена проверка, той отговори, че не носи отговорност, макар, че здравното министерство е принципал на тази болница. Ако не беше трагично, това щеше да е комично. И наистина, какво се случи тогава. А колко милиони бяха наляти и в тази болница. Във всяка друга европейска страна щеше да бъде сезирана прокуратура, разследващи органи, но в България, ясно се видя, че цари пълно беззаконие и си казваме „ той получава стотици хиляди на а година, но нищо той е лекар“ или под негово управление са направени нарушения за милиони - „ами нищо това е здравеопазване и е нормално.“ А какво да кажем за самия Ангелов, за излизащите крупните нарушения в Александровска болница, за загубите за десетки милиони. Какъв извод да си направим от неговото назначение за министър? Излиза, че колкото по некадърен управител си, толкова по-достоен си бил за министър в досегашната българска действителност. Тук някои ще поспорят дали става въпрос за некадърност или за алчност. Не е ли чадърът над гореспоменатите болници политически, не е ли наливането на милиони там също политическо решение? И не само на тези лечебни заведения. Както казах много още са като тях. Тоест има още много работа за вършене.
И това е реалността в България, една шепа алчни и аморални хора и лекари, стават милионери на гърба на цялото онеправдано лекарско и сестринско съсловие, на гърба на нашето здраве и живот. За съжаление това е тъжната реалност във всяка една сфера от живота ни в тази страна. Каквото в държавата, това и в здравеопазването.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up