Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Някои антибиотици се оказват ефективни срещу форма на рак на кожата, известна като меланом. Изследователи от KU Leuven, Белгия, изследваха ефекта на тези антибиотици върху тумори при мишки. Техните открития са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

Изследователи от KU Leuven може би са открили ново оръжие в борбата срещу меланом: антибиотици, насочени към източника на енергия на раковите клетки. Тези антибиотици използват уязвимост, която възниква в туморните клетки, когато се опитват да преживеят терапията на рака.
С развитието на рака някои клетки на меланома могат да спрат да се размножават, за да се „скрият“ от имунната система. Това са клетките, които имат потенциал да образуват нова туморна маса на по -късен етап. За да оцелеят при лечението на рак, тези неактивни клетки трябва да поддържат „източниците си на енергия“ (митохондриите) активни по всяко време. "Тъй като митохондриите произлизат от бактерии, които с течение на времето започват да живеят в клетките, те са много уязвими към определен клас антибиотици. Това ни даде идеята да използваме тези антибиотици като терапия срещу меланом. ", споделя Елеонора Леучи, биолог от KU Leuven, Белгия.


Изследователите имплантират тумори, получени от пациенти, в мишки, които след това са лекувани с антибиотици, или като единствено лечение, или в комбинация със съществуващи терапии.
Антибиотиците бързо убиват много ракови клетки и по този начин се спечелва ценно време, през което за да се включи имунотерапия. При тумори, които вече не реагират на таргетни терапии, антибиотиците удължават живота, а в някои случаи дори се стига до излекуване на туморите при мишките.
Изследователите са работили с антибиотици, които сега, поради нарастващата антибиотична резистентност, се използват изключително рядко при бактериална инфекция.
Пациентите с меланом обаче не трябва да започват да експериментират, предупреждава Елеонора Леучи.
"Нашите констатации се основават на изследвания при мишки, така че не знаем колко ефективно е това лечение при хора. Нашето изследване споменава само един случай на пациент с меланома, който е получил антибиотици за лечение на бактериална инфекция, и това отново е сенсибилизирано резистентна меланомна лезия към стандартна терапия. Този резултат е повод за оптимизъм, но се нуждаем от повече изследвания и клинични проучвания, за да проучим употребата на антибиотици за лечение на пациенти с рак. Заедно с онколога Оливър Бехтер (KU Leuven/UZ Leuven), който е сътрудник -автор на това проучване, в момента проучваме възможностите. "

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up