Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Скорошно проучване разкрива, че някои пациенти преживели рак на простатата имат постоянен страх от рецидив на заболяването дори много години след диагностицирането и лечението. Нивото на информираност години след отстраняване на простатата, признаци на рецидив на рака и настоящите терапии са предиктори на страха от рецидив.

Констатациите са публикувани онлайн в Cancer, рецензирано списание на Американското общество за борба с рака.
Проучването включва 2417 пациенти, преминали през операция за отстраняване на простатата, които са попълнили въпросник (средно) седем години след операцията, а друг въпросник е попълнен девет години по -късно. Отговорите показват, че 6.5% и 8.4% от пациентите съобщават за високо ниво на страх от рецидив на заболяването, съответно при първоначалната оценка и при проследяването.

Високо ниво на страх от рецидив при първоначалната оценка беше най -силният предиктор за наличието на страх от рецидив девет години по -късно. Други предиктори при последващата оценка включват:

• по - ниско ниво на образование
• по-дълъг период след операцията за рак на простатата
• признаци на рецидив на рака през първите години след лечението
• текуща терапия за рак на простатата
• тревожност

„Тъй като страха от рецидив на заболяването остава сериозен за някои преживели рак на простатата дори много години след диагностицирането и лечението, здравните специалисти трябва да следят за това, за да идентифицират пациенти в риск и да предоставят подходящи психосоциални грижи, тъй като страха от рецидив на заболяването води до ограничения в качеството на живот и психологическото състояние „казва водещият автор Валентин Майснер, д -р от Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Източник: medicalexpress

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up