Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Американският регулатор по лекарствата FDA поиска от Pfizer , Eli Lilly & Co и AbbVie да включат информация за рисковете от сериозни състояния и смърт при използването на техни лекарства известни като JAK инхибитори. - предаде агенция Ройтерс


Предупрежденията произтичат от прегледа на Американската администрация по храните и лекарствата над лекарството за артрит на Pfizer Xeljanz, след като първоначалните резултати от проучване през февруари показаха повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и рак при употребата му.
Pfizer каза, че актуализацията ще внесе важна яснота за доставчиците на здравни услуги относно профила риск/полза на Xeljanz.


JAK инхибиторите, като Xeljanz, блокират ензимите, причиняващи възпаление, известни като кинази на Янус, и  се сочат като една от възможните причини за автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и улцерозен колит.

FDA заяви, че лекарството на Lilly Olumiant и AbbVie's Rinvoq имат сходни оперативни механизми, което води до възможността за поява на същите рискове, каквито са наблюдавани в изпитването за безопасност на Xeljanz.
В момента FDA преглежда заявленията на AbbVie за по -широко използване на лекарството за ревматоиден артрит Rinvoq при пациенти с активен псориатичен артрит, атопичен дерматит и анкилозиращ спондилит.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up