Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

„Злокачествени заболявания на кръвта у нас, освен левкемиите, но и тези на лимфните възли – неходжкинов лимфом, болест на Ходжкин и мултипления миелом съставляват 4 на сто от всички злокачествени заболявания за година“, каза през БНР д-р Виктория Върбанова, ръководител на Отделение хематология в Клиника по хематология към Военномедицинска академия София.


За четвърта поредна година в рамките на информационната кампания „Иновация за живот“ ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на кръвта – септември. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология , Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Видове злокачествени заболявания на кръвта

„Сред видовете онкохематологични заболявания острата левкемия налага незабавно лечение. Второто по честота заболяване на България са неходжкиновите лимфоми, които също като другите видове рак на кръвта са сред първите 10 причини за смъртност и след мъжете, и след жените. Малко по-ниска е честотата по заболеваемост от мултиплен миелом. При това заболяваме има голям прогрес в лечението и смъртността при тях е много ниска, а продължителността на живота е дълга при тях с модерните медикаменти, които се прилагат.

Болестта на Ходжкин е най-рядката форма на рак на кръвта, според данните от данните на Българския раков регистър.

Бум при медикаментите в онкохематологията

Най-голям напредък в откриването на иновативни медикаменти е за лечението на хроничната миелоидна левкемия. Имаме революционни разкрития , защото това е заболяването, при което се откри таргетна молекула, което постави началото на нов начин на разбиране в лечението на онкологичните заболявания като цяло.

Лекарството за ХМЛ доведе до бум в разкриването на сигналните пътища, тоест вече не се опитваме просто да убием туморните клетки, сега търсим кой точно сигнален път е трансформирал клетката и по този начин да унищожим механизма, по който е възникнал тумора. И този бум в онкохематологията даде едни начален тласък за откриване на нови молекули, както във хематологията, така и в онкологията", заяви още д-р Върбанова.

По думите и много са и новите медикаменти при лечението на неходжкинов лимфом, особено с въвеждането на моноклонални антитела. За последната година има две такива модерни антитела, които атакуват раковата клетка.

„Чрез тях пациентът има с 30 на сто по- добър шанс да постигне пълна ремисия“. Те са допълнение към химиотерапията, поясни онкохематологът.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up