Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

11-годишно дете, лекувано от COVID-19, почина в болница в Ст.Загора Близките разкават пред Нова Тв, че имат съмнения за грешки в лечението. Детето е било изписано от болницата, но състоянието му се влошило и след намесата на личния лекар, е било прието отново в лечебното заведение, споделя майката. Според нея смъртта се дължи на закъсняла медицинска помощ.

През август детето, което е трябвало да навърши 12 години след няколко дни, се разболяло от коронавирус. Стивън се е лекувал в COVID отделение и е изписан. След дълго ходене по лекари става ясно, че трябва отново да бъде приет за лечение.

„За мен причината е неправилно лечение. На 20 септември той беше със затруднено дишане. Личната лекарка ни посъветва веднага да се върнем в детското отделение, защото това дишане не е нормално. Той си беше вкъщи само два дни. В сряда ни казаха, че трябва да бъде транспортиран в „Пирогов”, но така и не намериха линейка”, разказва майката на Стивън.
Детето е лекувано от 22 август до 29 септември. Правени са му четири скенера. А медици уверяват семейството, че всичко с детето е наред.

В края на август дойдоха с оплакване като вирусна инфекция. Назначих съответната терапия и ги изпратих вкъщи. След няколко дни получих обаждане, че детето се влошава и насочих спешна хоспитализация. Те лежаха около 18 дни в Инфекциозно отделение, откъдето ги изписаха. Родителите непрекъснато контактуваха с мен след това. Детето се влоши след изписването. Не знам как изобщо е взето решението за изписването му в това тежко състояние”, заяви личният лекар Даниела Кънева.

Ръководителят на клиниката по детски болести проф. Петрана Чакърова подчерта, че моментално е отреагирано по всички канони на медицината, без да се щадят медикаменти.

„COVID инфекцията е смъртоносна болест. Заявявам го най-отговорно, особено след като загубихме дете на 11 години. Паралелно с коронавируса, е имало изява на декомпенсиран диабет, в състояние на кетоацидоза. След няколко дни се променя клиничната картина със затруднено дишане. Суспекцията е, че нещо пречи. Веднага е направен скенер, който доказва образувание в долната част на трахеята. Впоследствие колегите патоанатоми казаха, че това образувание е туморовидно, стигнало е до стената на трахеята, включително до състояние да наруши нейната цялост. След това ерозирало голям кръвоносен съд, което довело до голям кръвоизлив”, заяви тя.

Медикът не намира причина за съмнение за допусната лекарска грешка. Проф. Чакърова подчерта, че много добре е преценен рискът от евентуално транспортиране на детето. Тя призова семейството да не проявяват агресия към медиците.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up