Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Д - р Стоян Тодоров е ревматолог към МБАЛ Силистра АД , завеждаш Отделение по ревматология към МБАЛ АД Шумен до 1.04.2021г , Управител на АСИМП по ревматология гр.Шумен. По повод Световния ден за борба с Отеопорозата , с него разговаряме за диагностиката, лечението и профилактиката на заболяваето, както и за пречките пред пацинетите и симптомите, които не бива да подминаваме. 

Д-р Тодоров,

Наричат Остеопорозата „тихо“ заболяване, кого засяга най-често и какво е характерно за това заболяване?
Остеопорозата, може да се каже, че е пандемия. Тя е на трето място като причина за смърт, след заболяванията на сърдечно съдовата система и онкологичните заболявания. Обикновено засяга жени след менопауза до 60г. и мъже над 70г. За съжаление в последните години е наблюдава и подмладяване на болестта. Характеризира се с ниска костна плътност, което води след себе си повишен риск от счупване, вследствие на падане или удар. Самото и име я характеризира, буквално означава - пори в костта. Остеопорозата може да бъде Първична – постменопаузална и сенилна, Идиопатична – с неясна етиология, Вторичната остеопороза - в следствие на други заболявания на основни системи на човешкото тяло или на обездвижване, наследствени заболявания прием на медикаменти.

Как се диагностицира остеопорозата?
Диагностицирането включва няколко етапа. Първо пациентът попълва тест, в който отговаря на определен брой въпроси, назначават се кръвни и рентгенови изследвания, част от които се покриват от НЗОК. При патологични отклонения на същите се назначава изследването за измерване на костната плътност, което се нарича остеодензитометрия Добре е, то да бъде назначено от лекар с опит и сертификат за разчитане на изследването, и на базата на анамнезата на пациента и останалите данни и да включва замерване в минимум три точки – предмишница, гръбнак и бедрена шийка , за да бъде точно и информативно. Често се случва, пациентите да се самонасочат към тази процедура и костната плътност да бъде измерена само в една точка, което не само не е достатъчно информативно, но може и да заблуди пациента, че всичко е наред, а да не е така. След като ревматологът разчете резултатите от изследването и установи наличие н остеопороза е важно да се уточни дали тя е първична или вторична т.е да има друго заболяване, което е довело до нея. Защото, във втория случай е нужно да се лекува паралелно и първичното заболяване. Важно е също така да се установи как се развива заболяването, дали загубата на костна плътност настъпва бързо или бавно, т.е какъв е костния търновър и въз основа на това да се определи поведението ,като начин на живот и лечение.

Какви са пречките пред ранното и навременно диагностициране?
Пречките пред ранното и навременно диагностициране са няколко. От една страна, знаете, че средната възраст на българския лекар е 55 години, а ревматологията е млада специалност, едва на около 30г. и много от специалистите не са запознати със спецификите на ревматологичните заболявания. До голяма степен липсва и корелация между отделните специалисти, особено е периода на вече доста дълга Ковид инфекция.
Всички хронични заболявания – онкологични, в това число и пациентите преминали лъчелечение, заболявания на ендокринната система като диабет, заболявания на надбъбречните жлези, чревни, чернодробни, дихателни, хематологични, бъбречни и ревматологични заболявания, заболявания на психиката са предпоставка за поява на остеопороза. За това е много важна ролята на отделните специалисти, които биха могли да предвидят промяната на костта , да назначат консултация с ревматолог. По лесно е да профилактираш, отколкото да лекуваш

Каква част от изследвания за остеопороза се заплащат от НЗОК и може ли да се каже, че финансовата тежест е причина за слабата профилактика. Какво значение оказва и нивото на здравната култура на самите пациенти?

Нещата са свързани. Здравната култура е много важна и тя трябва да започне да се изгражда от ранна детска възраст. Децата днес не се хранят пълноценно, не се движат достатъчно, а натрупването на костната плътност достига своя пик около 25 годишна възраст, след това има период на „плато“ и започва да намалява. Превенцията на остеопорозата и поддържане на добра костна плътност, до голяма степен зависят от това как живеем – дали се движим достатъчно, как се храним, дали прекарваме достатъчно време на слънце. Заседналият начин на живот и урбанизацията, определено оказват влияние върху развитието на остеопороза.
Финансовата тежест, която е върху пациентите, може да се каже, че често е трудно поносима. НЗОК не заплаща основното изследване за остеопороза –остеодензитометрия/ДЕКСА/, което определя костната плътност. Тя е важна за подход , но и за разрешение на частична реимбурсация на основни медикаменти за лечението на заболяването. Т.е без ДЕКСА, няма намаление на лекарства.След ДЕКСА и к-т със съответен специалист ,ОПЛ по рецептурна книжка изписва рецепта с определен медикамент и лечението започва. До кога? Остеопорозата е доживотно заболяване и лечението е такова,но под к-ла на ревматолог. Ето колко е важно доверието на лекар-пациент. Битката за нормална кост е дълга…

Оказва се, че не са малко пътищата, които водят до остеопорозата. Можем ли да обобщим какво трябва да се промени за да постигнем по-добро ниво на превенция и профилактика?
Освен да подобрим начина си на живот, да се движим достатъчно, да се храним пълноценно и да възпитаваме това у децата е необходимо и на национално ниво да се въведе една добра и редовна профилактика на заболяването, както при жени след менопауза,така и на мъже над 70 години, както и за превенция на вторичната остеопороза, в следствие на хронични заболявания или прием на определени медикаменти. Смятам, че е необходимо пациентите с хронични заболявания, поне веднъж годишно да посещават ревматолог и това следва да бъде включено като основен компонент в профилактиката и диагнозата на това значимо заболяване.

Споменахте, че при първичния преглед има тест, в който пациентите отговарят на въпроси, които биха могли да индексират, че вероятно е налице остеопороза. Кои са сигналите на организма, които би трябвало да ни подскажат, че нещо не наред?

Макар че остеопорозата е наричана тих убиец, тя има симптоми. Загубата на ръст, с над 3 см. е такъв индикатор, както и скованост и болка в гърба, която не минава при прием на обичайните болкоуспокояващи, тогава вероятно тава въпрос за Микро фрактура, причинена именно от остеопороза и е добре пациентът да се насочи към ревматолог. Фамилната обремененост и както споменахме, хроничните заболявания, също играят не малка роля. Остеопорозата продължава и ще бъде сериозно предизвикателство ,което ще изисква съвместни усилия и на експерти и МЗ и на лекари и пациенти.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up