Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Голямо проучване, ръководено от университета Лунд в Швеция, идентифицира протеин в кръвта, който може да предскаже диабет тип 2 до 19 години преди началото на заболяването. Изследването е публикувано в Nature Communications .


„Открихме, че по-високите нива на протеина фолистатин, циркулиращ в кръвта, предсказват диабет тип 2 до деветнадесет години преди началото на заболяването, независимо от други известни рискови фактори , като възраст, индекс на телесна маса (ИТМ), нива на кръвна захар , диета или физическа активност.“, казва д-р Янг Де Маринис, доцент в университета в Лунд и водещ автор на изследването.
Това откритие се основава на проучвания, които проследяват 5318 души в продължение на от 4 до 19 .
Фолистатинът е протеин, който се секретира главно от черния дроб и участва в регулирането на метаболизма. Проучването изследва какво се случва с тялото, когато фолистатинът в кръвообращението стане твърде висок. Използвайки клинични данни от немското Tübingen Diabetes Family Study и изследване на клетъчната биология, изследователите открили, че фолистатин увеличава разграждането на мазнините, което води до повишено натрупване на липиди в черния дроб. Това от своя страна увеличава риска от неалкохолно чернодробно заболяване и диабет тип 2.


За да разберат какво регулира нивата на фолистатин в кръвта, изследователите са провели изследвания върху 5124 души от Швеция, Обединеното кралство и Италия и откриват, че нивата на фолистатин са генетично регулирани от глюкокиназния регулаторен протеин (GCKR), който влияе върху няколко метаболитни характеристики.
„Това проучване показва, че фолистатинът има потенциала да се превърне във важен биомаркер за предсказване на бъдещ диабет тип 2 и също така ни доближава една стъпка по-близо до разбирането на механизмите зад болестта“, казва Янг Де Маринис.
Следващата стъпка е клиничната употреба на резултатите . Базирана на диагностичен инструмент, използващ фолистатин като биомаркер за диабет тип 2, се разработва чрез биотехнологичната стартираща компания Lundoch Diagnostics, където Янг Де Маринис е главен изпълнителен директор. Това ще комерсиализира инструмента на световните пазари, който ще представлява прост кръвен тест чийто алгоритъм, ще даде на пациентите оценка на риска от бъдещ диабет тип 2.

Източник: https://medicalxpress.com/

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up