Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Европейската агенция по лекарствата препоръча днес разширяването на употребата на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и при деца от 5 до 11 години. До сега ваксината се прилагаше възрастни и деца над 12 години.

При децата на възраст от 5 до 11 години дозата на ваксината ще бъде по-ниска от тази, използвана при деца над 12 години. Както и при възрастните, и при децата ваксината ще се поставя в две дози с мускулни инжекции в горната част на ръката. Интервалът между двете дози и при малките деца ще е три седмици.

Резултатите от клиничните проучвания, направени при деца на възраст от 5 до 11 години, показват, че ефективността на ваксината при тази възрастова група е 90,7% .

Най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 5 до 11 години са подобни на тези при хора на възраст 12 и повече години. Те включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, мускулна болка и втрисане. Тези ефекти обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Европейската агенция по лекарствата смята, че ползите от ваксината при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които повишават риска от тежък COVID-19. Европейската комисия също трябва да издаде разрешение за употребата на ваксината в ЕС при деца на възраст между 5 и 12 години.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up