Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

"Нищо не може да ни успокоява, свързано с Covid - 19 дори и след края на пандемията, който така или иначе ще дойде, но не трябва да подценяваме този вирус дори и тогава", каза пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова .


"Ние категорчно трябва да засилим темповете на ваксинация. Но за жалост се оказва, че дори в моя кабинет, където вакснирам има много малко желаещи за първа доза. Преобладават хората за втора и трета доза, което означава, че нещата не са добре. Обхаватът на началните ваксинирани е отново нисък. Това няма да е достатъчно за преодоляване на евентуална следваща вълна", смята д-р Бацелова.

По думите и правилната мярка за усилване на ваксинационния процес е била въвеждането на зеленния сертификат.

"За три часа ваксинирахме над 150 човека", посочи тя.

"С въвеждането на сертификат за антитела, който да важи за три месеца само за България, процесът на ваксиниране спадна значително. Много се надявам хората да разберат, че само ваксината те пази по-дълго време. Хората трябва да започнат да мислят в перспектива", каза още епидемиологът.

Д-р Бацелова поясни, че все още се чака становището на учените да кажат доколко ваксините, които се използват в момента, ни пазят от Омикрон.

"Не се очаква изцяло да нямат защита ваксинираните. Учените смятат, че ще има протекция при ваксинираните. А миксирането на различните типове ваксини дава добър ефект в превенция на заболяването. При всички случаи вакснираните дори при пробив на новия вариант, биха боледували по-леко.

Моят апел е към хората, на които им предстои бустер, да не отлагат и да го направят", заяви д-р Бацелова.

По думите и ваксината е най-сигурният начин да се предпазиш от смърт.

"Особено е важна бустерната доза за хора с множество хронични заболявания и над 65 години. Защото при тях имах два летални случая, когато ги заразиха неваксинирани и още не беше разрешена бустерната доза...В САЩ предстои искане за разрешение за поставяне на бустер над 16 години.

В България имаме достатъчно дози и всеки, при който са минали 6 месеца може да си постави третата подсилваща доза.

А за децата между 5 и 11 годишна възраст очакаваме с нетърпение кога в България ще бъдат доставени педиатричните флакони, защото при тях дозирането е различно. Надявам се тези доставки да дойдат до Нова година.

В САЩ този процес протича много добре, 4,8 млн.деца вече са получили една доза в тази възрастова група.

Знаем, че протича напълно безопасно ваксинацията при тях. Няма съобщен досега нито един случай на миокардит или перикардит, свързан с ваксината на "Пфайзер". А ние също имаме списък с желаещи родители да ваксинират децата си. Включително и аз ще ваксинирам моите деца - те са на 8 години.

Препоръчително е децата с диабет, със затлъстяване, със сърдечно-съдови заболявания или други хронични заболявания да са приоритетно ваксинирани", заяви още д-р Бацелова

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up