Неделя, Ноември 27, 2022
Follow Us

Неваксинирани пациенти у нас, диагностицирани с COVID-19, отказват терапия с кислород по време на болничното си лечение.

Според медици от Пловдив причината е в изключително ниската здравна култура в страната. - предаде БНТ

Затова лекарите на първа линия в борбата с коронавируса призовават здравното министерство да започне широка информационна кампания.

Над 80 процента от пациентите с COVID-19 в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив не са ваксинирани. Цифрата е сходна и с други здравни заведения у нас, обясняват медици. Въпреки по-тежкото протичане на болестта при неваксинираните пациенти, има случаи на отказ и от терапия с кислород.

"Освен вече станалия класически отказ на ваксина, отказ и от кислородотерапия, защото кислородът по някакъв начин, мистичен, ще увреди органите и организма", заяви проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон" - Пловдив.

"Напоследък се чува от дума на дума, някакви странни твърдения, че кислородът оказвал токсично въздействие върху самия бял дроб. Това пък кой го е измислил не знам, но това е срамно твърдение", допълни д-р Цветан Деведжиев, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив.

Друга причина е, че масово не се прави разлика между кислородотерапия и интубация, обясняват лекарите. Затова се е наложило двама пациенти да бъдат убеждавани да не отказват кислород.

"Има огромен риск, кислородът е незаменима част от терапията при Ковид, и отказвайки, пациентът първо трябва чрез информирано съгласие да откаже този тип терапия, която сме му предложили, той поема допълнителен риск върху живота и здравето си по този начин", каза още проф. Петър Петров.

В момента в болница "Свети Мина" в Пловдив отчитат намаление на случаите на коронавирус. В момента там на болнично лечение са 20 пациенти в леко и средно тежко състояние.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Най-новите статии

Log in or Sign up