Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Според ново проучване, ръководено от изследователи от Центъра за изследване на рака към Националния раков институт (NCI) на САЩ, част от Националния институт за ракови заболявания и центъра за изследване на онкологичните заболявания към Тексаския университет, диета, богата на фибри, може да помогне на някои хора, с меланом, да отговорят на

имунотерапевтичното лечение,чрез въздействие на чревния микробиом. Резултатите от проучването, което анализира, както хора с меланом, така и миши модели, бяха публикувани на 24 декември 2021 г. в списание Science.
Сред пациентите с напреднал меланом, които са били подложени на имунотерапия с чекпойнт инхибитори, тези, които са консумирали най-малко 20 грама на ден диетични фибри, са преживели най-дълго, без заболяването им да прогресира. За разлика от тях, употребата на пробиотични добавки изглежда намалява до известна степен ефективността на действие на имунните чекпойнт инхибитори. Пробиотиците са живи микроорганизми, които обикновено се консумират като добавка за подобряване на здравето на червата.
„Данните предполагат, че усилията могат да се насочат към състоянието на чревната микробиота и по този начин да се повлияе на способността на пациента да реагира на имунотерапия“, казва Джорджо Тринчиери, доктор по медицина, началник на лабораторията по имунология, в Центъра за изследване на рака на NCI, един от ръководителите на изследването. "Консумирането на храна, богата на фибри, като плодове, зеленчуци и бобови растения, може да подобри способността на пациентите да реагират на имунотерапията."
Имунотерапията с чекпойнт инхибитори, помага за възстановяване на естествената способност на имунната система да разпознава и убива туморни клетки. Тези лекарства променят съществено лечението на меланома и удължават продължителността на живота на някои хора с напреднало заболяване, понякога с години.

Въпреки това, при много пациенти чекпойнт инхибиторите не успяват да спрат растежа на туморите. Няколко проучвания предполагат, че съставът на бактериите в червата може да повлияе на отговора на имунотерапията.
„Въпросът е дали можем да променим състава на вида бактерии в червата и да подобрим способността на пациента да реагира?“ казва д-р Тринчиери.
„Приемът на диетични фибри и употребата на пробиотични добавки също оказват влияние върху състава на чревните бактерии. Повече пациенти с рак приемат пробиотични добавки в опит да подобрят здравето на червата си, но малко се знае за това как пробиотиците - които основно променят екологията на чревните бактерии - влияят върху имунотерапевтичния отговор", казва той.
Връзката между приема на фибри и имунотерапевтичния отговор също е неясна. Въпреки това, неотдавнашно проучване, водено от д-р Ромина Голдзмид, също от Центъра за изследване на рака на NCI, показва, че при мишките, хранени с храна, богата на пектин, е възможно да се предотврати растежа на тумора чрез активиране имунни клетки и препрограмиране на туморната микросреда.
Сред 128 пациенти, чийто прием на диетични фибри е известен, тези, които съобщават, че консумират най-малко 20 грама диетични фибри на ден (количество, което изследователите определят като „достатъчно“ за целите на това проучване) са живели по-дълго, без ракът им да прогресира от тези, които консумират по-малко диетични фибри. Всяко увеличение с 5 грама на дневния прием на диетични фибри съответства на 30% по-нисък риск от прогресиране на заболяването.
Изследователите също така са проследили влиянието на диетичните фибри върху отговора на лечението с анти-PD-1 лекарства, категория чекпойнт инхибитори, при миши модели с меланом. При моделите, на които е прилагана диета, богата на фибри, се наблюдава забавяне на растежа на туморите, след лечение с анти-PD-1 чекпойнт инхибитори, в сравнение с мишките, на които е прилагана диета с ниско съдържание на фибри.
Д-р Тринчиери отбелязва, че един възможен механизъм, чрез който диетичните фибри упражняват своето благотворно действие, е чрез увеличаване на видовете бактерии в червата, като Ruminococcaceae, които произвеждат високи нива на определени късоверижни мастни киселини, които имат противотуморен ефект.
Изследователите също така разглеждат въздействието на пробиотиците върху чревните бактерии при миши модели. Мишките, хранени с пробиотици, имат намален отговор на лечение с анти-PD-L1 лекарства и развиват по-големи тумори, в сравнение с контролните групи Допълнителен анализ показва, че мишките, хранени с пробиотици, имат по-ниски нива на имунни клетки, убиващи туморите, което предполага отслабен имунен отговор.
В проучването при хора почти една трета от пациентите съобщават, че са приемали пробиотична добавка през последния месец. Въпреки че изследователите отбелязват, че малкият брой изследвани пациенти и разнообразието от пробиотици, използвани от тях, затрудняват достигането до окончателни заключения относно връзката между употребата на пробиотици и отговора към имунните чекпойнт инхибитори, те са забелязали, че пациентите, които консумират големи количества диетични фибри, без употреба на пробиотици, преживяват по-дълго.
„Влиянието на диетичните фибри и пробиотиците върху чревната микробиота е само част от по-голямата картина“, предупреждава д-р Тринчиери. „Много фактори могат да повлияят на способността на пациент с меланом да реагира на имунотерапията. Въпреки това, от тези данни, микробиотата изглежда е един от доминиращите фактори.
Той отбелязва, че по-големи проучвания са оправдани и трябва да включват и други онкологични заболявания.

Източник:National cancer institute of USA

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up