Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Да изтупаш живота последните минути живот от ревера на някого, пред очите на пет годишното му дете – това е случаят от болницата във Враца, в едно изречение. Случаят е потресаващ, не само заради смъртта. Директорът на болницата всъщност го определи най-точно – като отвратителен.

Поредният отвратителен случай, който пандемията ни бутна под носа, защото от клипа публикуван в социалните мрежи става ясно, че по-важни от живота на тази са жена са ЕГН-то ѝ и отрицателният тест за Ковид. Но най-отвратителното, от това което цяла България видя е абсолютното бездушие и липса на каквато и да било съпричастност и то там, на мястото, където човещината и състраданието трябва да сте изобилие – лукс, от който българския пациент отдавна е свикнал да се лишава.
На кратко: Жената се влошава, семейството се обажда на 112, от където им казват, че по-бързо ще е сами да я закарат в болница. Това и правят, в болницата обаче лекар не ги вижда, а на пациентката не и стига времето да отговори на всички административни изисквания и антиковид мерки.


Причини или извинения има много и всичките могат да се търсят на едно място – в здравните власти. Както стана ясно Медицинския стандарт за Спешна медицина е от 2017 г., липсват протоколи за триаж, липсват кадри, които да извършват триажа в болницата, липсват подготвени въпроси, които още по телефона да могат определят степента на спешност. От години е ясно, че линейките са толкова стари и толкова малко, че таксито се оказва по-добрия вариант. Ясно е, че няма кадри и че много болници са в толкова окаяно състояние, че едва свързват двата края. И сега отново става ясно за следващите години, че в Спешната помощ липсват много неща. Това, обаче, което беше онагледено през последните дни е липсата на човещина.
От интервюта с регистраторката, е видно че тя не изпитва вина, нито вижда нещо ненормално в това, което се е случило. Не смята, че се е забавила и не смята, че не си е свършила работа и някак оставя впечатлението, че не се е случило нещо необичайно. Точно в това е най-големия проблем.
Истината е, че и най-доброто оборудване и най- точния триаж, не могат да дадат човещина, там където я няма. И да, за всичко има причина и за всичко може да се търси обяснение, но за бездушието не. Защото най-потресаващото в клипа не са условията в болницата, а отношението към умиращия човек и липсата на каквато и да заинтересованост от това. Липсата на съпричастност и загриженост – лукс, от който българският пациент отдавна е свикнал да се лишава.

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up