Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

На фона на войната в Украйна, всички други новини изглеждат маловажни. Разпространението на епидемията, мерките, ваксинациите и всичко, свързано с коронавируса, вече не е тема нито на новините, нито на обсъжданията. Едва ли на някой му липсват сутрешните сводки за брой заразени и починали сънародници. Все пак, това не значи, че Ковид не съществува или не е съществувал. Тепърва предстои да се правят анализи на случилото се.

В края на вълната, предизвикана от варианта Омикрон, регистрираме най-големия спад на ваксинациите от началото на процеса. В началото на март среднодневния брой поставени ваксини е намалял до 2600 средно дневно и продължава да пада. Процентът на имунизираното население към втори март е 29.68%. За сравнение в Европейския съюз, средният процент на имунизирано население е 72.49%. По брой на починали от Ковид-19 съотношението е точно обратно, но това е тема на друг анализ.
Като цяло процесът на ваксинация у нас регистрира върхове и спадове. На графиката ясно се виждат няколко вълни на ваксинация:

vacc bg
Първата вълна на по-масово ваксиниране обхваща периода 17 февруари-18 март 2021 година. Това е периода на първите доставени ваксини в страната. Среднодневния брой поставени ваксини достига максимум от 14 300. Резкият спад на броя на ваксинираните съвпада с изявлението на тогавашния премиер Бойко Борисов за спиране на ваксинацията с Астра Зенека.
Втората вълна на ваксиниране е в периода 7 май-17 юни и съвпада с първият месец от назначаването на служебното Правителство. През него са достигнати и най-високите средно дневни стойности от 27 000 ваксини дневно. Основен стимул за масова ваксинация е въведения по това време зелен сертификат за пътуване в Европейския съюз.
Третата вълна на ваксиниране обхваща периода 20 октомври-20 декември. Тя е и най-продължителната – два пъти по-дълга от останалите. Достигнатите максимални средно дневни стойности са 20 500. Този период съвпада с въвеждането на изискване за зелен сертификат в страната.
Последната вълна на ваксинация е от 1 януари до 31 януари тази година и съвпада с обявената от Правителството награда от 75 лева за всеки ваксиниран пенсионер. Достигнатата пикова стойност е 29 300 ваксинации средно на ден. По това време ЕК съкрати срока на валидност на зелените сертификати на 9 месеца. Това вероятно е и основният стимул за ръста на ваксинациите. Много хора са се реваксинирали, за да подновят изтичащите си сертификати, което обяснява факта, че над ¾ от поставените дози през периода са били бустерни.vacc bg eu

Сравнителната графика на ваксинациите в Българи и ЕС показва, че само през една седмица 24 октомври-3 ноември 2021 година, в страната са поставяни повече ваксини, отколкото средно в ЕС. През цялото останало време броят на поставените дози у нас е значително по-малък.
Както се вижда от същата графика, спадът в броя на ваксинациите през март не е Български феномен, а тенденция в целия Европейски съюз. Това е нормално на фона на лекото протичане на болестта при варианта Омикрон и достигнатия колективен имунитет. В тази ситуация, Правителствата ще трябва да решават много различни проблеми от тези, съпътстващи Ковид-19. Като например какво да правят с останалите неизползвани ваксини и тестове.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up