Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Според мета-анализ, публикуван онлайн на 1 март в JAMA Network Open, при пациентите с възпалително заболяване на червата (IBD) , започнало в детска възраст може да има повишен риск от развитие на рак, особено стомашно-чревен рак.
Rahma Elmahdi, MD, Ph.D., от Центъра за молекулярно прогнозиране на възпалителни заболявания на червата в Олборгския университет в Дания, и колегите му са провели систематичен преглед на литературата и мета-анализ, за да оценят относителната честота на рак при пациенти с възплаителни чревни заболявания, започнали в детска възраст.
Въз основа на пет отговарящи на условията популационни проучвания (19 812 души), изследователите са идентифицирали 715 случая на рак.

В сравнение с общата популация, има повече от два пъти повишена честота на рак при пациенти с възпалителни чревни заболявания, започнали в детска възраст (обща относителна честота [pRR], 2,46), включително болест на Крон (pRR, 2,03) и улцерозен колит (pRR, 2,61) . Това увеличение се дължи на повишена честота на рак на черния дроб (pRR, 55,45), колоректалния карцином(pRR, 20,29) и рак на тънките черва (pRR, 16,20).„Тези резултати предполагат, че има повече от два пъти повишена честота на рак сред пациентите с възпалителни чревни заболявания, започнали в детска възраст, в сравнение с общата педиатрична популация, дължаща се главно на повишен процент на стомашно-чревни ракови заболявания“, пишат авторите. "Идентифицирането на показатели, които модулират риска от рак при педиатрични пациенти, би било ценно за насочване към превенция и скрининг."

Източник: Медикал експрес 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up