Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Учени от университета в Шефилд откриха, че лекарство, което вече се използва за лечение на рак на белия дроб, може да помогне за подобряване на преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур.
Изследователите откриха, че добавянето на нинтеданиб - таргетен инхибитор който в момента се използва за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб - към химиотерапията може значително да подобри общата преживяемост при пациенти с рак на пикочния мехур на една, две и пет години.

Общо 120 пациенти от 15 болници в Обединеното кралство са включени във втора фаза на рандомизираното контролно проучване NEOBLADE, ръководено от професор Syed A Hussain от катедрата по онкология и метаболизъм на университета в Шефилд.
Основната цел на проучването е да се установи дали добавянето на лекарството нинтеданиб може да подобри отговора (отсъствието на тумори след лечение) при пациенти, подложени на химиотерапия за лечение на мускулно- инвазивен рак на пикочния мехур.
Според проучването, публикувано в The Lancet Oncology, резултатите показват, че добавянето на нинтеданиб е подобрило общата степен на преживяемост, като тези данни - изискват и допълнително изследване в по-големи проучвания.
Тези резултати могат да бъдат свързани с промени в микросредата на раковите клетки.Проучването също така показа, че лечението – което пациентите могат да приемат у дома под формата на таблетки – се понася добре. Това е изключително положително, тъй като изглежда не добавя значителни странични ефекти към тези, които вече са се проявили при пациенти, подложени на химиотерапия.
Проучването NEOBLADE показва обща преживяемост от 96% за групата на нинтеданиб в сравнение с 81% за групата на плацебо за една година; 89% за групата на нинтеданиб в сравнение с 69 % за групата на плацебо след две години и 60% за групата на нинтеданиб и 49% за групата на плацебо след пет години.
Професор Хюсеин добавя: "Това беше малко проучване, но констатациите са обещаващи и се нуждаят от допълнително изследване в по-голямо рандомизирано проучване. Във Великобритания над 10 000 души са диагностицирани с рак на пикочния мехур всяка година и почти 5 500 души умират от болестта всяка година.
Професор Джеймс Като, професор по урологична хирургия в Университета в Шефилд и съавтор на изследването, каза: "Тези открития са много вълнуващи. Те показват, че комбинирането на лекарства с различни механизми на действие е възможно, приемливо е за нашите пациенти и подобрява дългосрочни резултати. Това проучване е началото на по-персонализиран подход към лечението на този често срещан рак." 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up