Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Изследователи от Института Слоун Кетеринг, САЩ, съобщават в списание Nature, че наскоро открит нов елемент ("войник") на имунната клетка, може да бъде добра мишена за имунотерапия, като поражда надежди, че може да помогне за повишаване на процента пациенти, които реагират на лечението.
Новите клетки, които учените са нарекли вродени Т-клетки убийци, се различават по забележителни начини от конвенционалната цел на много имунотерапии - цитотоксичните (известни още като "убийци") Т-клетки. От една страна, те не се изтощават от продължителна активност, както правят цитотоксичните Т-клетки. И второ, те могат да проникнат по-дълбоко в тъканите, където се крие ракът. Тези уникални свойства ги правят привлекателни като цел за имунотерапия.

„Смятаме, че тези вродени Т-клетки убийци могат да бъдат насочени или генетично конструирани за терапия на рак“, казва Минг Ли, имунолог в SKI и водещ автор на новото проучване. "Те може да са по-добри в достигането и убиването на солидни тумори, отколкото конвенционалните Т-клетки."
Екипът на д-р Ли за първи път съобщава за съществуването на тази необичайна клетъчна популация през 2016 г. По това време за неговия екип е ясно, че тези клетки имат силата да убиват раковите клетки, но те знаели малко за произхода на клетките или как работят.
За това ново проучване д-р Ли и колегите му използват различни техники, включително анализ на единични клетки и редактиране на генома на CRISPR, за по-нататъшно характеризиране на клетките.​_Те правят няколко изумителни открития. От една стр​ана, вродените Т-клетки убийци не произвеждат молекулата на имунната контролна точка PD-1 и като следствие не изглеждат изчерпани по начина, по който това се случва с типичните Т-клетки убийци. Това е важна характеристика за потенциалната имунотерапия.
Клетките също изглежда разпознават различни маркери или антигени на раковите клетки. Докато конвенционалните Т-клетки убийци разпознават специфични мутирали антигени (наречени неоантигени), вродените Т-клетки убийци разпознават много по-широк спектър от немутирали (тоест нормални) антигени.
Вродените Т-клетки-убийци също не зависят от антиген-представящи клетки, като​ дендритни клетки, за да ги предупредят за наличието на опасно изглеждащи антигени. По този начин те се държат повече като вродени имунни клетки, които винаги са подготвени и готови за атака.
И накрая, за разлика от конвенционалните Т-клетки, те не циркулират в кръвта и лимфната течност, задържайки се в лимфните възли.
Всичко това ги прави от особен интерес като цел на имунотерапията.
Фактът, че вродените Т-клетки убийци разпознават немутирали антигени в тялото, повдига въпроса защо тези клетки не причиняват автоимунитет. Д-р Ли казва, че причината е, че те се препрограмират по време на тяхното развитие.
Екипът на д-р Ли е направил повечето от експериментите си с мишки, но тези експерименти потвърждават, че вродените Т-клетки-убийци присъстват в човешки тумори, включително тумори на рак на дебелото черво. 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up