Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Кой контролира продажбите на различни медикаменти в интернет, този въпрос е съвсем резонен на фона приетите в галоп промени в Закона за здравето, с които се забрани продажбата на Райски газ. Ако забраната сама по себе си означаваше нещо, поне що се касае до България, то тогава това романтично политическо обединение, в името на децата, може би щеше да заслужи всичко възхвали, които получи. За съжаление у нас, забраната няма особена тежест.

След нея какво?
Вероятно нищо, защото поглед над действителната картина на интернет продажбите показва, че всеки може да си купи всичко, независимо на каква възраст е.
Един от най-популярните през летния сезон продукти е меланотан, или синтетичен пептид. Той стимулира пигментните клетки в кожата ви да произвеждат меланин (веществото, което кара кожата да изглежда по-тъмна).
Меланотан се произвежда в различни форми, като спрей за нос за тен, но най-често се продава като инжекционен разтвор. Инжектирането му предизвиква потъмняване на кожата или така желания тен.
За първи път е изследвано като лекарство за лечение на сексуални дисфункции. Научната общност обаче прекъсва изследването поради тежките неблагоприятни ефекти, свързани с употребата му: инсулт, загуба на зрение и анафилаксия. Следователно в момента Меланотан не е разрешен за употреба като лекарство и никога не е бил.
Не е и козметичен продукт, тъй като Съгласно член 2 от Регламента за козметиката на ЕС козметичните продукти могат да се използват само върху външните части на човешкото тяло, зъбите или лигавиците на устната кухина. Ясно е, че продуктите MT2 не отговарят на това изискване.
Меланотанът обаче, този продукт, който не е нито лекарство нито козметика, се продава съвсем свободно на българския интернет пазар, в прозрачно шишенце, без произход, без срок на годност и без листовка. Описан като продукт за прекрасен тен, който предпазва от рак на кожата.

Мelanotan cena

Въпреки че клиничните изпитвания върху него са спрени именно заради тежките странични ефекти, а в последствие изследвания са доказали случаи на бъбречен инфаркт и вероятността приемането му може да доведе  до директен токсичен ефект върху бъбреците, както и случай на рак на кожата, след интензивна употреба, в сайтовете за продажба, най-тежкият описан страничен ефектът е главоболие .
Още по-възмутителен е дребният шрифт, който всъщност казва цялата истина и от който поставя въпроса - как и къде се произвежда и защо изобщо се продава:dreben shrift

От всички сайтове, на които може да се намери, това уточнение го има само на един.
Проблемът, съвсем не е ограничен в Българските граници. Един от сайтовете препраща към производителя Alley, посоченият сайт Alleygh.com не съществува, съществува друг, със домейн “co”, където се продава вид Меланотан, рекламиран като продукт за тен, с приложена листовка, на която пише, че продуктът е предназначен само за проучвания.
С мелонотанът не се изчерпва асортиментът на българския интернет пазар. Освен този продукт с неуточнена принадлежност, съвсем спокойно, стига да имате финансова възможност, може да си осигурите лекарствени продукти, които иначе в никоя аптека не бихте получили без рецепта.
От същите сайтове, може да се закупи цял ансамбъл хормони и докато някои се продават като хранителни добавки, други места предлагат директно лекарствен продукт. Такъв е случая с растежния хормон, който се приема в комбинация с тестостерон. Продава се дори Инсулин.hormoni​_

Важно е да се знае че нито един лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание – каквито са всички хормони, не може да се продава извън аптека. А докато анаболите и стероидите се ползват предимно от запалени по фитнеса хора, хормонът за тен е желан от всички. Някои от продуктите се внасят от Турция, други произход нямат. Никой не знае кой е купувачът и дори дали не е дете.

​_Съществуват дори „фитнес – аптеки“, като тази, които не присъстват в регистъра на ИАЛ, нямат публикуван физически адрес и телефон, но продават инсулин и други лекарствени продукти.  И въпреки уточнението, че продуктът не може да бъде закупен онлайн, бутонът е активен – може.
И изводът е простичък, независимо колко единодушно е забранен Райският газ, той вероятно ще продължи да се продава, защото в България контрол и регулация на пазара очевидно няма.
По отношение на мелонотанът, регулаторните органи в редица държави водят постоянна борба със свободната му продажба и постоянно излизат с предупреждения за вредите от употребата му. В България се продава навсякъде, а около продажбата му има предимно тишина .


Каква е причината за липса на лекарства?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up