Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

МЗ, БЛС и НЗОК се договориха, считано от 1 септември, цените на клиничните пътеки да се увеличат с 8%, като решението остава и за следващата година. През април цените на на пътеките бяха увеличени с 25 %, така, че общото увеличение за годината с натрупване е 35%.

Повторното увеличение на цените в рамките на годината е за да се усвоят излишъците в бюджета на НЗОК. Тези излишъци са натрупани в резултат на увеличени приходи, заради инфлацията и намалени разходи, заради по-малък от планирания брой хоспиталзаиции, прегледи и изследвания.
Както всички знаят, цените на повечето Клинични пътеки са определени емпирично и често в резултат на лобистки натиск. На някои от тях, цените са дори по-високи в от тези за в развитите страни, а на други не стигат да покрият и половината от присъщите разходи. Тази ценова диспропорция води до диспропорция в предлагането на медицинска помощ – най-много клиники и отделения се откриват в специалностите, където цените са най-високи, а най-малко там където цените са най-ниски. Диспропорцията в цените на медицинската помощ и разкритите структури, води до диспропорция в заплащането на лекарите. Разликата в заплатите между лекари от отделни специалности у нас достига до 20-30 пъти. За сравнение в САЩ, където цените и възнагражденията на лекарите се определят на пазарен принцип, максималната разлика в заплащането между отделните специалности е 7 пъти. Диспропорцията в заплащането закономерно води до диспропорция на лекарите в отделните специалности, защото всички искат да вземат специалност там, където цените са най-високи и никой не иска специалност, в която цените са занижени. Ако това продължава, след време болните с някои заболявания няма при кой да се лекуват.Увеличението на всички цени на пътеките с един и същи процент задълбочава натрупаните диспропорции. Например, ако една Клинична пътека е струвала 10 000 лева преди, сега ще стане 13 500 лева – увеличение със 3500 лева. Ако друга клинична пътека е струвала 1000 лева сега ще стане 1350 – увеличение с 350 лева(десет пъти по-малко). Ако преди увеличението разликата в цените на двете пътеки е била 9 000 лева, след него става 12 150 лева. Тоест стимулът да се разкриват предимно високо платени дейности и да се специализира в тях, ще стане още по-голям. Това ще доведе до още по-големи диспропорции в предлагането на медицинска помощ, както и в доплащането.
Националното сдружение на частните болници разработи проект за непропорционално увеличение на цените на клиничните пътеки, който предвижда повишаване на цените само на недофинансираните дейности докато се коригират натрупаните с времето диспропорции. Изчисленията са направени на базата на съотношенията в цените на аналогични дейности във Великобритания.
Предложението се посреща разбиране от МЗ, НЗОК и БЛС, но прилагането му по неизвестни причини се отлага непрекъснато. През това време, обаче здравната система се изкривява още повече, а потърпевши от това са не само лекари и сестри, а най-вече болните.
Д-р Стойчо Кацаров


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up