МЕДИЦИНА

20 минути ходене всеки ден може да подобри здравето на сърцето

20 минути ходене всеки ден може да подобри здравето на сърцето

Общоизвестно, e че упражненията, включително бързото ходене, са важни за здравето на човека, особено за здравето на сърдечно-съдовата система.

Някои хора обаче срещат затруднения при извършване на физически упражнения.
При тези хора има по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Американската асоциация по сърдечно-съдово здраве наскоро публикува научно изявление, предназначено да помогне за справяне с различията във възможностите за извършване на упражнения за подобряване на сърдечно-съдовото здраве за всички американци.
Американската асоциация по сърдечно-съдово здраве предполага, че дори кратка 20-минутна бърза разходка всеки ден може да помогне на хората да поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.
По-малко от един на всеки четирима възрастни практикува препоръчителните 150 минути седмично умерена физическа активност.
Сред хората с по-висок сърдечно-съдов риск са възрастни, хора с увреждания, чернокожи, хора с по-нисък социално-икономически статус, живеещи както в градски, така и в селски райони и хора с проблеми с психичното здраве като депресия. Призовавайки лекари и други доставчици на здравни услуги, законодатели и правителствени агенции, Американската асоциация по сърдечно-съдово здраве предвижда създаване на широка коалиция, която работи заедно, за да осигури по-справедливи инвестиции в здравеопазването. Това включва приоритизиране на нивата на активност на индивидите и разпределяне на повече ресурси, за да се помогне на хората във високорискови групи да направят физическата активност част от ежедневието си.
Затлъстяването, хипертонията, диабетът, високият холестерол и тютюнопушенето са свързани с по-висока честота на сърдечно-съдови заболявания. Правейки нещата още по-сериозни, рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. също са свързани с липсата на физическа активност. Според Американската асоциация по сърдечно-съдово здраве има сериозни доказателства, че хората със затлъстяване, хипертония и диабет не практикуват достатъчно здравословни за сърцето упражнения.„Най-големите пречки пред физическите дейности, като ходене пеша, в селските или градските райони са липсата на тротоари, места за ходене (паркове, зелени площи, молове и т.н.), пешеходен достъп до спирки на обществения транспорт, безопасни пешеходни маршрути, и в определени райони на страната, нездравословни нива на замърсяване на въздуха и/или екстремни температури“, казва д-р Пол Арсиеро, професор в катедрата по здравни и физиологични науки на Skidmore College, който не участва в проучването.
Препоръката е доставчиците на здравни услуги да обръщат повече внимание на навиците за физическа активност на пациентите.
„Винаги питайте пациентите си какво правят и насърчавайте всяко ниво на физическа активност. Самите лекари също трябва да бъдат физически активни - не само за да дадат добър пример, но и за да могат лично да разберат бариерите, които съществуват, казва д-р И-Мин Лий, професор по медицина в Универститета в Харвард.
„Като се има предвид, че само приблизително 20% от възрастното население в момента отговаря на препоръките за упражнения, дори с много по-ниски нива сред групите, идентифицирани по-горе, очевидно има нужда от по-агресивно законодателство и образование както на местно, така и на национално ниво“, отбеляза д-р Арсиеро.
Източник: medicalnewstoday


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии