МЕДИЦИНА

Близо 2/3 от българите не искат да се ваксинират

Близо 2/3 от българите не искат да се ваксинират

Попитахме нашите читатели с коя ваксина искат да се ваксинират. 219 души (53% от всички анкетирани) са отговорили, че няма да се ваксинират, защото ваксините не са достатъчно добре изпитани, преди да бъдат пуснати за употреба. 39 души (9% от всички) са заявили, че няма да се ваксинират, защото вече са преболедували. Така общият процент на изразилите мнение, че няма да се ваксинират е 62%. 48 души са дали отговор, че ще се ваксинират, но с друга ваксина, различна от разрешените в момента.

Това са 12% от всички анкетирани. 18% са изразили предпочитания за ваксината на Пфайзер-Бионтех, а по 4% са заявили, че биха се ваксинирали с ваксините на Астра Зенека – Оксфорд и Модерна.
Анкетата е проведена в периода 3-14 март, като са подадени общо 414 гласа, като участниците са могли да гласуват повече от един път.
Последните скандали и временното спиране на ваксините на Астра Зенека от Бойко Борисов може да направи процента на отказващите ваксина още по-голям. Според официалната информация, България е поръчала общо над 18 милиона ваксини до края на 2021. Разходите за ваксинацията се оценяват на 305 милиона лева.


 {module title="Subscribe"}

Подобни статии