МЕДИЦИНА

Достъпът на пациентите до електронната рецептурна книжка става чрез електронното здравно досие

Достъпът на пациентите до електронната рецептурна книжка става чрез електронното здравно досие

От 01.07.2021 г. стартира процесът на въвеждане на електронна рецептурна книжка (ЕРК) и извеждане от употреба на хартиената рецептурна книжка. Пациентите ще могат да проверяват информацията, която съдържат книжките им в електронното си здравно досие достъпно на сайта на НЗОК. Достъпът е осъществява от тук 
За вход в системата са предвидени три варианта:

  • Чрез Уникален код за достъп ( УКД) , който всеки здравноосигурен пациент може да получи безплатно от всяка Районна здравноосигурителна каса ( РЗОК)
  • Чрез ПИК код от НАП. Персонален идентификационен код (ПИК) се издава във всички офиси на НАП след подаване на заявление.
    Заявлението може да се подаде по имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., по телефона:0700 18 700, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.
    Получаването на ПИК става само в офис на НАП - лично, чрез изрично упълномощено лице или от изрично посочено в заявлението лице
  • .Чрез електронен подпис издадени от лицензирани доставчици на удостоверителни услуги. Списък с доставчиците на удостоверителни услуги, установени на територията на Република България, може да намерите на сайта на Комисия за регулиране на съобщенията. 

{module title="Подобни статии"}

Електронните здравни досиета съдържат цялата здравна информация за здравно осигурените лица, в това число хоспитализации, издадени направления, прегледи, някои изследвания и др.
Сигнали при констатирани несъответствия може да се подават на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., на следните телефони: 02 9659 157, 02 9656 822, 02 9659 254, както и на адреса на Националната здравноосигурителна каса: 1407 София, ул. „Кричим“ №1.

{module title="Subscribe"}{module title="Анкета"}

 

Подобни статии