МЕДИЦИНА

Пациент: Колко още дъна ще изкопае Българското здравеопазване?

Пациент: Колко още дъна ще изкопае Българското здравеопазване?

Изпращам този мейл, след като се сблъсках с непочтеността и може и да прозвучи грубо, но и наглостта в така нареченото Българско частно здравеопазване. Казвам го най-отговорно защото съм лекари зная какво п е добро медицинско обслужване.

Прибрах се в България на 22.12.2023 да прекарам Коледните и Новогодишни празници със семейството, но за лош късмет ме постигна бъбречна криза на 24.12.2023. След оказаната на професионално и човешко ниво първа помощ в спешния център на столична болница на 25.12.2023, реших да не ползвам повече услугите на безплатната полагаща се на всички спешната помощ. Реших да бъда лоялен и почтен към Българското Здравеопазване - не плащам осигуровки, но и като постоянно пребиващ в чужбина не дължа осигуровки.
За съжаление консервативното лечение не помогна и опрях до необходимостта от литотрипсия. Обърнах се към частен център. Даден ми беше час за процедура бързо - до тук добре. Процедурата беше на 11.01.2024. Мина, взех си епикризата без изобщо да погледна в нея, все пак човек не става от такава процедура бодър и щастлив.
Според дадената ми епикриза съм приет ПО СПЕШНОСТ на 11.12.2023 и съм изписан на 19.12.2023 - време, в което не съм бил изобщо в България, бил съм и на контролен преглед на 30.12.2023, и ми предстои друг на 20.01.2024 - събота, когато въпросния център изобщо не работи.
На 12.01.2024 се свързах с центъра и ми беше обяснено, че съм объркана с друг пациент и .......... ще ми дадат нова епикриза. В новата епикриза освен личните ми данни, датата на процедурата и надявам се данните за процедурата, друго отново вярно няма, нито съм минал преглед, за да знаят, че дишането ми е чисто везикуларно, нито каквото и да било от останалото написано, като преглед. Уролог в тази клиника и на снимка не видях. Процедурата беше извършена от инженер ...................

Изпращам този мейл, защото все някой, все някак трябва да въведе ред в системата - аз доброволно отидох и си платих, защото това беше моят личен избор. Защо въпросния център, освен от мен, иска да получи абсолютно неправомерно и абсолютно противозаконно и пари за спешна помощ от здравното министерство, при това с нагло измислена хоспитализация по спешност, при това за период, в който аз изобщо не съм била на територията на България? Какво прави тези хора толкова уверени в безнаказаността си? Не държа да вземате отношение по случая, но държа да знаете, че това се случва и съм убеден, че не се прави само от този център. Колко още дъна ще изкопае Българското здравеНЕопазване?
Литотрипсията не помогна особено, така, че като се прибрах в Лондон завърших лечението тук и сега се възстановявам. Не поставям под въпрос дали литотрипсията е проведена, както трябва или с надеждата да отида за нова процедура ....

нашето становище:
Медицинските дейности могат да се извършват само от лице със съответното на изискванията медицинско образование, специалност и т.н. Изпълнението на медицински дейности от инженер е нон сенс и е абсолютно недопустимо, но предполагам, че едва ли Вие сте първият случай – най-вероятно така си работят от години.
Това, че не сте видели уролог също не е изненада. У нас работят и дипломите, освен хората. Назначават се фиктивно специалисти, отчитат се фиктивно и това е широко известна практика, толерирана от здравните власти, дори бих казал поощрявана.
Има такива решения на Надзорния съвет на НЗОК, с които например се разрешава на реаниматор от Хасково да работи на половин работен ден в Севлиево, а на реаниматор от Враца да работи на половин работен ден в Хасково. Абсолютно всички – от лекарите, администрацията на болниците, администрацията на НЗОК до членовете на Надзорния съвет знаят, че това е физически невъзможно, но решенията са факт и има много такива като него.
Медицинският център няма да получи пари нито от МЗ, нито от НЗОК за лечението Ви, независимо дали е отразено, като спешно или не. Предполагаме, че съдържанието на епикризата е обикновена традиционна за нашите ширини немарливост. Просто ги преписват една от друга и само сменят имената.
Като човек, който идва от уредена страна, всичко това сигурно изглежда шокиращо. Ние понеже го виждаме всеки ден, свикваме да го понасяме.
За съжаление трудно може да се промени, защото става дума за манталитет, присъщ на голяма част от населението. Дори да промениш правилата хората не ги спазват, а компетентните органи не ги санкционират.
Хванаха няколко големи държавни болници с фалшиви отчети по клинични пътеки – отчетени без болните изобщо да са били в болницата. За стотици хиляди левове, установено безспорно. И нищо, абсолютно нищо.
Изглежда, че промяната е процес, който не можем да ускорим, защото съзнанието се променя бавно.
Това, което можем да правим е да не се отказваме и да продължаваме да сме критични, както правите и Вие, впрочем не от сега.
Екип на ЦЗПЗ


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии