МЕДИЦИНА

Комбинацията от лекарства може да удължи живота на жени с напреднал рак на ендометриума

Комбинацията от лекарства може да удължи живота на жени с напреднал рак на ендометриума

Жените с напреднал рак на ендометриума могат да живеят по-дълго преди туморите им да рецидивират, ако получават имунотерапия и химиотерапия едновременно, според две проучвания, публикувани в New England Journal of Medicine.

Констатациите се очаква да променят начина, по който онколозите лекуват жените в по-късните стадии на тяхното заболяване.

В едно от проучванията изследователите са установили, че добавянето на лекарството за имунотерапия пембролизумаб (известно с търговската си марка Keytruda) към стандартния химиотерапевтичен режим на карбоплатин и паклитаксел намалява риска от рецидивиране на напреднал или рецидивиращ рак на ендометриума с до 70 %, в зависимост от вида на тумора.
При някои пациенти в проучването, които са получили комбинирано лечение, туморите са рецидивирали след средно около 13,1 месеца, а при пациентите, които са били само на химиотерапия заболяването се е влошило след средно около 8,7 месеца.Особено обнадеждаващи са резултатите при пациенти с тумори с мутации, наречени дефицит на поправка на несъответствия. При тях около година след старта на терапията изобщо не може да се установи прогресия на заболяването и да се прогнозира кога ще настъпи такава.

Понастоящем имунотерапията е одобрена само за рак на ендометриума като втора линия на лечение след химиотерапия. Тези констатации предполагат значително предимство на използването на имунотерапия като част от първата линия на лечение при тези напреднали видове рак.
Източник: NBCNEWS


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии